L'AMB ajuda a rejuvenir 200.000 edificis dels 36 municipis de l'àrea metropolitana

  • Dels 200.000 edificis que es troben als 36 municipis metropolitans més del 70% van ser construïts abans de 1981. 
  • Durant els anys 2014 i 2015, l'AMB va engegar la convocatòria Rejoveneix el teu edifici que va permetre subvencionar entre el 35% al 50% de diversos treballs.
  • Els valors destacats d’aquesta convocatòria d’ajuts de l’Àrea Metropolitana de Barcelona han estat els impulsos a les comunitats.
Els veïns de l’edifici de Carles Altés 15, a Viladecans, que compten amb un nou ascensor gràcies a la subvenció de l’AMB.
Els veïns de l’edifici de Carles Altés 15, a Viladecans, que compten amb un nou ascensor gràcies a la subvenció de l’AMB.
Juan Pedro Chuet-Missé
Els veïns de l’edifici de Carles Altés 15, a Viladecans, que compten amb un nou ascensor gràcies a la subvenció de l’AMB.

Dels 200.000 edificis que es troben a Barcelona i als 35 municipis circumdants, més del 70% van ser construïts abans de 1981. I després d’una vida útil de 35 anys, les conseqüències es perceben: un de cada deu edificis presenta problemes de conservació o té deficiències energètiques.

I si es tracta d’accessibilitat, l’índex és molt més alt: tres de cada quatre no tenen ascensor. En alguns municipis com Torrelles de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, El Papiol, Begues o Cervelló, els edificis sense aquest element d’accessibilitat superen el 97%.

Durant els anys 2014 i 2015, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), a través del Consorci Metropolità de l’Habitatge, va engegar la convocatòria Rejoveneix el teu edifici, que gràcies a una inversió de 26 milions d’euros, va permetre subvencionar entre el 35% al 50% de diversos treballs de reparació i rehabilitació a 35 municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Gràcies a aquest programa, s’han realitzat 1.369 actuacions, que han beneficiat a 48.655 veïns i 19.462 habitatges.

La major part dels treballs han estat de conservació (45,61%), que han permès solucionar problemes de deficiència d’estructures, façanes i instal·lacions. Els segueixen els treballs d’habitabilitat (30,93%), que aconsegueixen millorar l’eficiència energètica i garanteixen les condicions mínimes per poder  viure en un habitatge.

També s’han fet tasques d’accessibilitat (19,11%), per  tal de dotar d’ascensors i treure les barreres arquitectòniques, i treballs de millora de qualitat i sostenibilitat (4,35%), que permeten el reemplaçament de fusteria i instal·lar nous sistemes de calefacció i refrigeració, entre altres treballs.

Les feines a l’interior d’habitatges, sol·licitades en forma particular, «eren obres de petita envergadura, però molt necessàries i amb un important component social», descriu José Antonio Artímez, director general del Consorci Metropolità de l’Habitatge, ja que el perfil dels interessats era el de «persones majors de 65 anys, amb problemes de mobilitat i amb escassos recursos econòmics”.

A més de la realització dels treballs de rehabilitació, per Artímez els valors destacats d’aquesta convocatòria d’ajuts de l’Àrea Metropolitana de Barcelona han estat els impulsos a les comunitats «a posar-se d’acord per realitzar una actuació de rehabilitació, a generar una dinàmica que encoratja a la ciutadania a mantenir el seu edifici en millors condicions i finalment, a millorar el confort d’aquests edificis i, en conseqüència, la qualitat de vida dels seus propietaris o dels usuaris».

Recolzament a empreses locals

Un dels objectius del programa de rehabilitació de l’AMB era donar un impuls a les PIMES i als autònoms que es dediquen a diversos treballs relacionats amb la construcció.

Aquest programa va tenir un impacte econòmic de 75.559.424 euros i va repercutir en la generació de treballs per 1.004 empreses constructores. D’aquestes, gairebé el 90% estan radicades en els municipis que conformen l’àrea metropolitana.

L'ascensor que canvia la vida d'uns veïns de Viladecans

A la finca del carrer Carles Altés 15, a Viladecans, la seva comunitat de veïns reconeix que la instal·lació de l’ascensor li ha millorat la vida. «En aquest edifici viu molta gent gran, i hi havia veïns amb problemes de mobilitat», explica Susana Rubio Romero, presidenta de la comunitat i resident a la quarta planta de l’edifici.

El nou ascensor es va instal·lar al juliol del 2015, i el 48% de l’obra va ser subvencionada per l’AMB.

També ho veuen com un alleujament altres veïns, com Ángeles Murcia, que diu que als 83 anys ja tenia bastants problemes per arribar al seu habitatge. «El meu marit, que anava a una residència de dia, ja no podia ni pujar ni baixar les escales», apunta.

En el cas de Manuel Palenciano, que si bé viu en el primer pis, diu que necessitava d’un ascensor per poder pujar al terrat i penjar la bugada.

Altres promocions de l'AMB

Política d’habitatge integral. A més dels programes de rehabilitació, l’AMB també promociona la venda de pisos de protecció oficial, que es realitza a través del IMPSOL (Institut Metropolità de Promoció del Sòl i Gestió Patrimonial).

Lloguer social.Una altra línia és la propera creació d’un operador que gestionarà el lloguer d’habitatges socials, amb l’objectiu de permetre l’accés a l’habitatge a joves i sectors socials desprotegits.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento