Barcelona subvenciona per primer cop reformes en pisos

  • L'Ajuntament de Barcelona aposta per primer cop per subvencionar remodelacions a l'interior de pisos.
  • Les subvencions estan dirigides als ciutadans amb rendes més baixes i el pressupost és de 236 milions d'euros.
  • La convocatòria estarà oberta fins al proper 31 de desembre.
Una arquitecta visita el pis d'una ciutadana que vol fer obres amb ajuts municipals.
Una arquitecta visita el pis d'una ciutadana que vol fer obres amb ajuts municipals.
Miquel Taverna
Una arquitecta visita el pis d'una ciutadana que vol fer obres amb ajuts municipals.

L’Ajuntament de Barcelona considera que la reforma de les llars és una eina clau per abordar desigualtats socials i millorar la qualitat de vida de les persones i, per aquest motiu, ha apostat per primer cop per subvencionar remodelacions a l’interior de pisos.

Aquestes subvencions, dirigides als ciutadans amb rendes més baixes, estan incloses en la convocatòria d’ajuts 2016 per a la rehabilitació d’habitatges, edificis i espai públic, que té un pressupost inicial de 6,7 milions d’euros i que estarà oberta fins al proper 31 de desembre.

Barems

Per poder fer reformes en l’interior de pisos, les famílies que tinguin ingressos inferiors a 2,5 vegades l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), que es de 569, 12 euros mensuals i 7.967,73 anuals, tenen dret a un ajut del 25% del cost de les obres, amb un límit de 5.000 euros.

Si aquests no sobrepassen dues vegades l’IRSC, la subvenció serà del 85% amb un límit de 10.000 euros, i si són de menys d’1,5 vegades l’IRSC, l’ajuda serà del 100% amb un límit de 15.000 euros.

Les obres que es facin en pisos de la borsa de lloguer de Barcelona se subvencionaran també al 100%, amb un límit de 15.000 euros, independentment dels ingressos familiars.

Estratègia de rehabilitació 2016-2019

La convocatòria d’ajuts també té com a objectiu augmentar el parc de lloguer assequible a la capital catalana i per aquest motiu, l’Ajuntament també ofereix rehabilitar edificis a canvi d’habitatges ubicats en la mateixa finca per tal de destinar-los a lloguer públic.

A més, obliga els immobles que reben subvencions municipals a destinar els pisos buits a lloguer social.

D’altra banda, s’inclouen  barems socials i ecologistes. Per això, els ajuts per fer reformes en zones comuns d’edificis són del 100% i sense límit de quantitat si fomenten la cohesió social, i del 5% amb un límit de 5.000 euros si es fan servir materials de baixa petjada ecològica.

Aquesta convocatòria de subvencions forma part de l’estratègia de rehabilitació 2016-2019, que també preveu reformes per augmentar l’eficiència energética als edificis municipals.

També contempla millorar l’espai públic amb actuacions al carrer, a les parets mitgeres i cobertes i als espais singulars.

236 milions d'euros fins el 2019

Fins l'any 2019, l'Ajuntament destinarà 235,8 milions d'euros a actuacions de rehabilitació. D'aquests, 80 seran per reformar habitatges i edificis privats (es preveu arribar a uns 80.000 pisos); 32,8 es destinaran a immobles municipals; i 123, a l'espai públic.

El govern municipal espera que les actuacions de rehabilitació generin al voltant de 10.000 llocs de treball durant aquest mandat. Per fer-ho possible, està impulsant convenis amb Barcelona Activa i entitats del tercer sector i l'economia cooperativa.

Els ajuts es demanen a les Oficines de l'Habitatge

L'Ajuntament de Barcelona preveu treballar per tal que els edificis i habitatges de la ciutat siguin accessibles, tinguin les condicions idònies de confortabilitat tèrmica i aïllament acústic i disposin d'instal·lacions adients i lliures de materials contaminants.

La convocatòria també incorpora un programa d'ajudes adreçades a conjunts urbans específics. En concret, podran incrementar els percentatges del ajuts les següents zones considerades d'interès especial:

Turó de la Peira, el Sud-Oest del Besòs i Baró de Viver, Ciutat Vella (en l'àmbit de les finques incloses en el Pla Dintres i en l'Àrea de rehabilitació i conservació de Sant Ramon i Robador) i l'Illa Eficient (delimitada pels carrers Viladomat, Gran Via de les Corts Catalanes, Calàbria i Diputació).

En l'àmbit de la rehabilitació de l'espai públic, en determinades zones de la ciutat de Barcelona, com els barris de muntanya, es proveiran itineraris accessibles a tots els veïns de vies costerudes.

També es rehabilitaran escales mecàniques i ascensors instal·lats al carrer.

*Aquesta és una informació de la ciutat feta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento