Fan grafits als terrats per evitar multes d’incivisme

  • La nova modalitat de pintades és més visible i és més difícil de netejar.
  • Els veïns temen que proliferin i acusen els ’apartaments turístics.
Façanes de la Rambla del Raval amb la nova modalitat de grafits pintats als terrats dels edificis (Hugo Fernández).
Façanes de la Rambla del Raval amb la nova modalitat de grafits pintats als terrats dels edificis (Hugo Fernández).
Façanes de la Rambla del Raval amb la nova modalitat de grafits pintats als terrats dels edificis (Hugo Fernández).
Els autors del que l’Ajuntament de Barcelona considera el "principal problema de l’incivisme a la ciutat",
els grafits , han evolucionat cap a noves modalitats amb les que volen evitar ser enxampats per l’acció de la

Aquest estiu, "en poc més de quinze dies", segons explica a 20 minutos Lola Casanova, presidenta de la Comunitat de Veïns del nº 39 de la Rambla del Raval, "han aparegut aquestes pintades a les parets exteriors dels terrats" a totes les finques de l’Illa Sud.

3,5 milions per neteja Només l’any passat, les 28 brigades municipals de neteja de grafits van haver d’esborrar més de

500.000 metres quadrats de pintades a parets i façanes de la ciutat, el que va ocasionar una despesa per a les arques de la ciutat de 3,5 milions d’euros.

Eradicar aquesta nova varietat de pintades incíviques, segons fonts de l’Àrea de Serveis Urbans, té una complicació legal afegida, ja que "no es troben dins el que es considera via pública, sinó a l’interior de finques" i, per tant, dificulta l’actuació policial.

Denúncia dels veïns

Per a Lola Casanova, el problema se centra en la "facilitat que tenen els incívics per accedir a un terrat" i la poca cura que mostren els veïns per evitar-ho.

En el cas de la Rambla del Raval, testimonis asseguren que els autors de les pintades van ser llogaters d’algun dels apartaments turístics "no sempre legals" que hi ha a l’illa compresa entre els números 39 i 53.

Una de les veïnes afectades per l’acció dels grafiters , Elena Ruiz, assegura que "uns veïns van avisar a la policia", però, en no tractar-se d’un delicte greu, no "van poder actuar" en considerar que havien d’accedir a una propietat privada.

Façanes remodelades

Es dóna la circumstància que els veïns, "no fa més de tres anys", van haver de fer un desemborsament important per remodelar la façana, explica Casanova. Ara, "temem que això proliferi i es converteixi en un lloc de lliure accés per a incívics".

"Són criatures armades amb esprais", afegia Salvador Colera, veí de la Rambla, "que no s’amaguen del que estan fent" perquè, segons la seva esposa, Mariela Alcaide, "saben que ningú els pot fer res a no ser que hi hagi una denúncia judicial".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento