«Un 25% de les operacions de cirurgia estètica que es fan ara mateix corresponen a homes. Ha deixat de ser una moda esporàdica per convertir-se en una tendència clara», va explicar ahir a 20 minutos el doctor Josep Maria Palacín, cirurgià plàstic de la clínica Teknon.

Els excessos de teixits als ulls són la principal preocupació dels homes que passen per consulta. Donen un aspecte cansat, i ells no volen oferir una imatge dolenta. Els segueix la papada, que apareix per herència genètica. L’acumulació de greix també els preocupa: tant a la panxa (sacsons o michelines) com al pit, que molesten si es vol lluir un bon cos durant l’estiu.

El perfil és ample i abasta totes les edats, i s’ha generalitzat entre la majoria de classes socials. Els joves pregunten més pel greix en zones molt concretes (panxa, pits...), els homes d’entre 35 i 40 anys, per les bosses als ulls, i, finalment, els de 50 i més, per rejoveniments facials. Darrere de una operació d’aquest tipus en un home sol haver-hi la influència de «la parella i la voluntat de donar una bona imatge», va assegurar el doctor Palacín.

 

Més dones entre els adolescents

Quatre de cada cinc adolescents d’entre 15 i 18 anys que es fan la cirurgia estètica són dones. Elles volen eliminar greix a les cames i augmentar el volum dels pits; ells, canviar l’aspecte de les orelles i reduir les mames. Els experts atribueixen en el cas dels joves una relativa «explosió» al model que imposa la televisió, i critiquen la permissivitat de molts pares, que ho veuen com una compensació per les bones qualificacions.

 

5 preguntes sobre el canvi d’aspecte

1 Quina diferència hi ha amb les dones? Ells van a la consulta amb les idees més clares (no pregunten tant) i exigeixen rapidesa en l’actuació dels cirurgians, ja que no poden maquillar-se per dissimular l’operació (per exemple, als ulls).

2 Què val una operació? Els preus varien molt, segons professionals i tipus d’operació, però una operació per reduir les bosses pot valer més de 3.000 euros.

3 Amb què cal anar amb compte? Es recomana, abans d’operar-se, consultar al col·legi oficial sempre si el metge està reconegut com a especialista en cirurgia plàstica reparadora i estètica.

4 Què es guanya? La millora és tant física (eliminació del defecte) com psíquica.

5 Sempre s’ha d’operar? No. Si el que es vol és realçar la punta del nas als 15 anys, és millor fer un plantejament psíquic.