30.000 pessetes a la tauleta de nit
Rosa Ferré ensenya, ahir, el bitllet de 5.000 pessetes que va trobar en un jersei vell. Foto: Jordi Soteras

Tres anys després de l’entrada en vigor de la moneda europea, encara són molts els que tenen pessetes a casa. Alguns les van guardar en un atac de nostàlgia; altres, com a objecte de col·lecció i molts, com la Rosa Ferré, ni tan sols sabien que un jersei vell pot amagar un bitllet de 5.000 pessetes. «El vaig trobar fent neteja, mentre dubtava si llençar-lo o no», va explicar.

Com en el seu cas, una casualitat va fer que una altra dona trobés un petit tresor a casa. Oblidats al fons del calaix d’una tauleta de nit va descobrir sis bitllets de 5.000 pessetes, més de 260 euros que, evidentment, «no podia deixar perdre», comentava ahir mentre esperava el seu torn per canviar-los.

El Banc d’Espanya fa cada dia a Barcelona 150 operacions de canvi de pessetes. Segons les seves dades, encara no s’han canviat 318.000 milions a tot l’Estat. Sembla una quantitat astronòmica, però no arriba al 4% de les que circulaven quan va entrar en vigor l’euro.

En el cas de les monedes, un terç encara no s’han retornat. «Si les busqués, segur que en trobaria moltes», explicava ahir el Josep, que duia un bon grapat. Deixant a banda nostàlgics i col·leccionistes, el fet que valguin menys que els bitllets i que l’oficina de Barcelona sigui  l’única a Catalunya ha fet que molta gent no hagi pensat en canviar-les.