Les esquerdes als pisos de fora de l’àrea del cràter també es revisaran
Operaris municipals transporten els objectes personals dels veïns del Carmel que ahir es van poder salvar de l’edifici enderrocat. Manolo S. Urbano
Alguns veïns recuperaran les seves propietats d’entre les runes.  La Generalitat crea un fons d’emergència. Les queixes dels veïns del Carmel que no han estat desallotjats, però que asseguren tenir esquerdes a casa seva per les obres del metro, han portat a la Generalitat a anunciar que «s’inspeccionaran» tots els casos, segons va anunciar ahir el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal.

20 minutos ja va avançar ahir el cas d’un habitatge del carrer Santa Gemma –a 500 metres del forat del metro que ja s’ha endut 28 llars– en què l’Ajuntament va admetre desperfectes per unes altres obres del metro.

«Tota la meva vida i records se’n van a terra, sento una impotència total», es lamentava Óscar García, veí de l’edifici que ahir es va començar a enderrocar al Carmel. Els Bombers van entrar a alguns habitatges de les famílies que hi vivien per treure part de les seves pertinences. La resta de famílies hauran de recollir les seves propietats d’entre les runes, que es traslladaran a un espai municipal d’Horta.

Fins que no s’avanci més en l’enderrocament no se sabrà si dos edificis més també estan afectats. Els alumnes de la zona també hauran d’esperar a dijous
 200

desallotjats

encara no saben quan podran tornar a casa. Són entre un 10% i un 20% del total

per conèixer quan s’obriran les seves escoles. Mentrestant, els efectes de l’esfondrament al Carmel ja comencen a notar en un altre àmbit: experts del sector immobiliari han assegurat que els preus dels pisos a la zona podrien baixar un 30% durant uns sis mesos.

Diners i consells

La Generalitat va decidir ahir crear un fons d’emergència per fer front a les despeses que ha suposat l’esvoranc del Carmel i el Col·legi d’Advocats oferirà assessorament gratuït als afectats.

 

Retorn al Carmel  i pisos nous al Turó

Avui s’iniciarà el retorn a les seves cases de part de les 1.054 persones desallotjades al barri del Carmel. Aquest procés es farà progressivament fins al proper dissabte. Els primers en tornar seran els qui viuen més lluny de l’esvoranc obert per les obres del metro. Els qui vivien sobre el nou túnel encara no tenen data de tornada. D’altra banda, 26 de les 98 famílies desallotjades al Turó de la Peira per un cas d’aluminosi rebran demà –i no avui, com estava previst– les claus dels pisos on viuran durant dos anys, mentre esperen la construcció d’un nou bloc.