Els joves volen ser metges, professors o empresaris

La nota de tall de Medicina supera el 8 a les universitats on s’imparteix, però la més alta és Biotecnologia (8,68). Baixen les sol·licituds de Telecomunicacions.
La falta de mestres i metges a Catalunya ha generat un efecte crida a aquestes titulacions. Les sol·licituds per estudiar Medicina han pujat un 25,5% (3.511) i les de per cursar alguna especialitat de mestre un 17,6% (4.756).També el doctor House, la doctora Grey o el doctor Vilches (personatges de sèries televisives) han pogut ser catalitzadors de l’augment d’aspirants a metges. Tanmateix, només un de cada quatre podrà estudiar Medicina, ja que les places, repartides en quatre universitats, són 823.

De fet, les notes de tall dels diferents centres universitaris per aquesta titulació superen el 8. La més alta és la de la Universitat de Barcelona (UB), amb un 8,47.

Tampoc ha estat fàcil accedir als estudis d’Educació Infantil. S’han rebut un total de 2.152 peticions per a 495 places. L’especialitat de Mestre de Primària, que en els darrers dies ha celebrat oposicions per a 2.000 mestres amb aquests estudis, ha pujat nou llocs al rànquing de carreres més sol·licitades.

Més places de Medicina

Segons la comissionada per a Universitats, Blanca Palmada, és una «bona notícia» que «els estudiants vulguin cursar estudis que la societat demanda». També va afirmar que per pal·liar el dèficit de places a Medicina, tres universitats (UdG, UPF i UIC) n’ofertaran el proper curs 100 més.

Altres llicenciatures molt demandades són Ciències Empresarials (2.099 sol·licituds), Infermeria (1.982) i Psicologia (1.687). La nota de tall més alta és el 8,68 de Biotecnologia. Per contra, hi hagut una devallada del 26% als estudis de Telecomunicacions.

Radiografia dels nous universitaris

Llums...

Estudiar primera opció: 8 de cada 10 alumnes pre-inscrits podran estudiar el que havien sol·licitat en primer lloc. D’aquests, 7 de cada 10 ho faran a la universitat triada.

Més alumnes de fora: Han pujat gairebé un punt i ja representen el 16,8%. Un 12,6% (4.608 estudiants) són d’altres autonomies i un 4,6% (1.688), de l’estranger.

Ciències Socials: Les carreres d’aquest àmbit són les més sol·licitades (44%). També tenen notes de tall altes, com Comunicació Audivisual, amb un 8,36.

La majoria són noies: La presència d’elles continua creixent. Són el 56,4%.

... I ombres

Baixa Telecomunicacions: Tot i la importància d’aquesta professió en el mercat laboral, han baixat en picat les sol·licituds. El Govern promourà aquesta vocació des de Primària. A banda, Filologia Catalana ha tingut molt poca acollida.

Beques obsoletes: Cata-lunya rep només el 9,4% de les beques estatals i atén el 15,4% dels estudiants de l’Estat. El Govern espanyol aprovarà un decret per corregir en part aquesta situació de desequilibri.

Canvis de carreres: Han pujat un 2,37% els canvis de carreres respecte l’any passat. Pel Govern és millor canviar que continuar amb un baix rendiment.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento