el Máster, una eina per a l’especialització

Postgraus: El màster es fa necessari per especialitzar-se un cop ja s’està dins de l’empresa, però no per a entrar-hi
Un grup d’estudiants participa en un curs de postgrau presencial fent servir les noves tecnologies
Un grup d’estudiants participa en un curs de postgrau presencial fent servir les noves tecnologies
Arxiu
Un grup d’estudiants participa en un curs de postgrau presencial fent servir les noves tecnologies
És suficient tenir una llicenciatura universitària per trobar feina? Sí, però depèn.
 
«Amb la carrera acabada, es pot trobar perfectament un primer treball. Sens dubte», afirma el vicerector d’Estudiants de la Universitat de Barcelona (UB), Joan Guardia: «Un 82% dels nostres estudiants troben feina abans dels tres anys, i en el cas de les enginyeries, en qüestió de mesos. En més de la meitat d’aquests casos, el treball encaixa amb el perfil de la titulació.»
 
El títol ja basta
 
La titulació universitària permet obrir les portes al mercat laboral. Durant els dos anys següents a la finalització de la universitat s’ha d’aprofitar per fer pràctiques en empreses del país o l’estranger, per perfeccionar els idiomes, guanyar experiència i adquirir certes habilitats que no s’aprenen necessàriament a la universitat (socials i de gestió, per exemple).
 
El més comú és que el primer treball «no sigui la feina». Més endavant, als 25-27 anys, és quan el mercat «demana una formació més especialitzada. És llavors el moment de fer aquests estudis de postgrau.
 
Tot plegat, es tracta de dominar més coneixements per adquirir més responsabilitats i millorar la posició laboral. «Un 45% dels alumnes que fan pràctiques en empreses en reben ofertes laborals», explica Guardia. És una manera freqüent d’aconseguir una primera feina, que segurament demanarà poc després una especialització que no tenim.
 
Per exemple: «Un llicenciat en dret entra en un bufet laboral; la feina li exigeix una especialització que no ha assolit durant la carrera. És llavors, i no abans, quan cal cursar un màster. No té sentit fer-ho a cegues, sense saber si el necessitarem després», subratlla el vicerector de la Universitat de Barcelona.
 
Ara bé, tot això no s’ha de veure com un fet aïllat. Allò que deien de la feina per a tota la vida no existeix i la competitivitat obliga al reciclatge i a la formació permanent.
 
Teoria i pràctica
 
«No es recomana especialment que es continuï estudiant després de la carrera, ja que primer cal veure cap on ens portarà el mercat laboral», indica Joan Guardia. El millor moment per al màster, assegura, «és quan es combinen els coneixements empresarials, l’experiència amb la formació teòrica prèvia». La cada cop major demanda dels màsters i els canvis a l’espai europeu d’educació superior fan preveure uns preus més assequibles en el futur.
Mostrar comentarios

Códigos Descuento