Allau de trucades de broma de nens al 112 a l’hora del pati

Se n’han registrat fins a 800 en una sola jornada. Truquen per fer la bretolada des del seu telèfon mòbil, fins i tot quan ja no tenen crèdit, perquè els surt gratis.
El telèfon d’emergències 112 va rebre l’any passat 4.108.894 trucades, un 36% més que al 2003. Una de cada deu connexions va resultar ser un fals avís, ja sigui a causa d’un error en la marcació telefònica o, sobretot, per una bretolada.

En xifres absolutes, si cada dia hi ha de mitjana unes 1.100 comunicacions, un centenar no estan motivades. En aquestes brometes pesades, els nens hi tenen un paper primordial i n’arriben a fer desenes. En una jornada extraordinària, la centraleta en va rebre fins a 800.

Tot i que es fa difícil determinar quines comunicacions les fan menors, el director general d’Emergències, Santi Parés, admet a 20 minutos que un percentatge «molt elevat» d’aquestes brometes pesades «coincideix amb l’horari d’esbarjo escolar», el que permet arribar a la conclusió que els menors aprofiten que el 112 és un número gratuït per trucar des del seu mòbil. Fins i tot quan no tenen crèdit a la tarja.

En poques ocasions aquestes bretolades arriben a tenir una resposta contundent per part d’Emergències. Ara bé, si arran de la trucada es mobilitzen efectius pot ser que el 112 acabi per «fer una acció contudent però constructiva», explica Parés, per donar també un toc d’atenció als progenitors dels menors que es dediquen a fer trucades sense motiu.

De les trucades operatives, la meitat es deriven a la Policia, un terç a serveis sanitaris i un 18%, a Bombers.

Més per la tarda i el cap de setmana

La centraleta del 112 no para per absorbir i derivar els prop de 400.000 avisos que es produeixen cada mes. Durant el 2004, van ser els mesos d’estiu en què més es va treballar, coincidint amb la campanya d’incendis forestals. És durant el cap de setmana quan es produeixen més trucades però, la veritat és que hi ha poques variacions entre els dies. La màxima activitat a la centraleta es concentra a la franja horària entre les 16 i les 21 hores i el major relaxament, durant la matinada.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento