La Generalitat gestionarà Rodalies a partir del gener

També es farà càrrec dels trens Regionals, però no del mateniment de les infraestructures. Cada mes hi haurà tres trens nous a la C1, C2, C4 i C10.
El traspàs de la gestió del servei de Rodalies a la Generalitat ja té data: el gener del 2008. Així ho va anunciar ahir el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, en el debat sobre l’estat de la nació, responent a una pregunta del grup de CiU.Zapatero va assegurar que, fins a finals d’any, el servei de Rodalies estrenarà tres nous trens cada mes. D’aquesta forma, va dir, «el 100% dels combois de les línies C1, C2, C4 i C10 funcionaran amb doble composició en hora punta a finals d’any».

El president català, José Montilla, coneixia per endavant l’anunci de Zapatero que al gener es traspassarà Rodalies de Renfe, però el Govern vol que es comprometi un calendari d’inversions abans de l’1 de gener. Zapatero va afirmar que el traspàs de la gestió es farà donant a la Generalitat els mitjans i les inversions necessàries, atès el gran volum de passatgers que utilitzen aquest servei a diari a l’àrea de Barcelona.

Es farà per fases

La previsió amb la qual es treballa és que al mes de gener s’iniciï «per fases» el traspàs dels serveis de Rodalies i Regionals, i que aquest procés s’iniciarà abans que finalitzin les inversions de l’Estat en aquesta infraestructura.

El Departament d’Obres Públiques de la Generalitat preveu que la transferència de la gestió de Rodalies al Govern català no implicarà el traspàs de vies i d’instal·lacions bàsiques, ja que es tracta d’esteses ferroviàries que transcorren més enllà dels límits de Catalunya i seguiran depenent d’Adif. El traspàs no inclourà tampoc l’Euromed, que en tractar-se d’un tren de llarg recorregut, ha de ser de competència estatal.

El traspàs és complex, ja que les vies no poden ser segregades i s’han de compartir. Afectarà aquelles línies que discorrin íntegrament pel territori català. El Govern català proposarà la creació d’un organisme de coordinació permanent que garanteixi l’execució dels plans de millora de la xarxa ferroviària.

(Més informació a la pàg. 10)

Alta velocitat a Sants al desembre

El president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va reiterar ahir al Congrés el que ja havia anunciat el Ministeri de Foment: el tren d’alta velocitat arribarà a Barcelona (estació de Sants) el proper mes de desembre. Sobre un altre tema pendent, l’entrada de la Generalitat en la gestió de l’aeroport del Prat, Zapatero va avançar que, a finals d’estiu, es començarà a treballar en aquesta matèria amb representants del Govern central i autonòmic. L’objectiu, segons Zapatero, és aconseguir «un important volum» de desenvolupament del nou Estatut de Catalunya.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento