En marxa els controls de qualitat de l’aigua de les platges

  • L'ACA s'encarrega de comprovar la qualitat de les aigües de bany de les platges de Barcelona i la resta de Catalunya.
  • Els experts analitzen les mostres que hi recullenal laboratori per tal d'examinar la qualitat microbiològica.
  • Durant les inspeccions també s’avalua la qualitat visual de l’aigua, de la sorra i dels accessos.
Típica jornada de platja a Barcelona.
Típica jornada de platja a Barcelona.
BCN.CAT
Típica jornada de platja a Barcelona.

L’Ajuntament vol assegurar-se que les platges de Barcelona disposen de la millor qualitat possible. Per això, des del passat 1 de juny i fins al 15 de setembre, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va posar en marxa el Programa de vigilància i informació de l’estat de les platges. L’objectiu: comprovar la qualitat de les aigües de bany i garantir-la, així com facilitar periòdicament els resultats a la ciutadania.

Es tracta del 26è any consecutiu que es realitza el programa, el qual va néixer l’estiu de 1990 i que enguany està format per una xarxa de més de 230 platges d’arreu del territori català, de les quals 78 es troben a la costa barcelonina. Segons Mariona Torres, qui s’ocupa del control de la qualitat de les aigües del mar des de l’Agència Catalana de l’Aigua, «ja fa 10 anys que la qualitat de les platges de Barcelona és excel·lent o bona».

En aquesta línia, els experts analitzen les mostres que hi recullen per tal de poder determinar el pH i la salinitat de l’aigua. Tot i així, però, l’anàlisi en profunditat es fa al laboratori, on s’examina la qualitat microbiològica. Segons Torres, els investigadors «mesuren uns indicadors que s’anomenen fecals i que permeten saber si hi pot haver contaminació o no».

A més, durant les inspeccions també s’avalua la qualitat visual de l’aigua, de la sorra i dels accessos. No només això, la presència de meduses, la meteorologia i l’estat del mar en són també molt importants.

Per tant, a través de les investigacions dels experts, es fan dos tipus de valoracions de la qualitat de les aigües de bany: d’una banda, una de temporal, totalment vinculada a cada anàlisi periòdica, i una valoració anual, de la qual s’informa al final de la temporada d’estiu. En aquest sentit, l’agència elabora un informe final sobre la qualitat de les aigües de bany a Catalunya amb tots els resultats. Aquest informe de balanç de temporada es publica al portal web de l’agència i es lliura a tots els ajuntaments costaners a través d’una Comissió de Platges.

Aquesta va ser creada per l’agència el 2004 per tal d’incentivar la comunicació i la col·laboració amb les administracions locals i altres administracions que disposen de  competències al litoral.

Altres controls de qualitat

Durant la temporada de bany i dins de les tasques de vigilància i control de la qualitat de les platges, l’Agència Catalana de l’Aigua amb la col·laboració dels serveis de salvament i socorrisme dels ajuntaments litorals, fa el seguiment de la presència de meduses a les platges de Catalunya. Es registren les observacions de meduses, quines espècies hi són presents i l’abundància d’exemplars.

D'altra banda, l’Agència Catalana de l’Aigua duu a terme el Programa de vigilància de fitoplàncton nociu i tòxic a la costa catalana amb la finalitat de detectar i controlar les proliferacions d’algunes espècies d’aquests organismes que poden posar en perill la salut i benestar de les persones i afectar els ecosistemes marins. Les proliferacions de fitoplàncton són un fenomen natural que pot ser freqüent en algunes platges en els mesos d’estiu. Quan les proliferacions són molt intenses provoquen canvis visibles en la coloració i la transparència de l’aigua.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento