Servei per a la detecció i la lluita contra la violència masclista

  • La Jornada 2015 va estar dedicada a la detecció de la violència masclista, especialment a partir de l’ajuda i col·laboració de la comunitat.
  • Els PIADs són un servei municipal de proximitat que es troba operatiu durant tot el curs.
  • En l’àmbit comunitari, s’organitzen xerrades sobre els drets de les dones i s’organitzen celebracions de dies commemoratius.
Una dona informant-se del servei dels PIADs durant les passades jornades d'atenció.
Una dona informant-se del servei dels PIADs durant les passades jornades d'atenció.
BCN.CAT
Una dona informant-se del servei dels PIADs durant les passades jornades d'atenció.

Les segones Jornades dels Punts d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD) es van celebrar el mes passat al Palau Macaya amb l’objectiu de detectar la violència masclista, les bones pràctiques comunitàries per la participació de les dones, l’assessorament jurídic i tastar els tallers que s’hi van realitzar.

Després de la bona acollida de la primera Jornada, al maig de 2014, enguany els PIADs es van voler renovar i convidaren a participar en aquest espai de trobament i intercanvi a dones, professionals i serveis dedicats.

La Jornada 2015 va estar dedicada a la detecció de la violència masclista, especialment a partir de l’ajuda i col·laboració de la comunitat que se sent part d’aquesta lluita social. Es tracta, asseguraven, d’una preocupació sentida per la xarxa de professionals que atenen aquestes situacions, les entitats i els diferents agents presents en els territoris que també es troben en contacte amb aquesta problemàtica.

Per tant, a aquestes jornades van ser convidades totes les protagonistes, tan professionals de serveis i entitats, com  les dones de Barcelona que volguessin compartir experiències entre elles.

En tot cas, els PIADs no deixen de ser un servei municipal de proximitat que es troba operatiu durant tot el curs i que ofereix informació, atenció i assessorament en tots aquells temes d’interès per a les dones. També possibiliten l’accés a diferents recursos de la ciutat. Hi ha un punt en cada districte i  l’accés pot esdevenir presencial o, en canvi, via telefònica, així com correu electrònic o mitjançant el contacte derivat d’altres professionals.

La seva oferta no està dirigida només a les dones de forma individual, també s’ofereix un servei a escala grupal. Aquest està sustentat per tallers de temàtiques molt diverses, com ara eines professionals, autoestima, separacions i dols, relacions afectives i sexualitat, apoderament en temps de canvi, moviment conscient i autodefensa.

En l’àmbit comunitari, s’organitzen xerrades sobre els drets de les dones i s’organitzen celebracions de dies commemoratius, com el Dia Internacional de les Dones o el Dia Internacional per a l’Eradicació de la Violència envers les Dones.

Serveis dels PIADs

El Servei d’Atenció, Recuperació i Acolliment (SARA) dels PIADs ofereix atenció ambulatòria específica a persones víctimes de situacions de violència masclista, no només dones, sinó també nens i nenes, adolescents i d’altres del seu entorn pròxim afectades. En aquest sentit, el servei col·labora en la recuperació de les persones ateses i també ofereix uns recursos d’acolliment d’urgència i de llarga estada per a dones que viuen situacions de violència masclista i pels seus fills i filles.

El Servei d’Atenció a Homes per a la promoció de relacions no violentes (SAH) assessora i tracta homes que exerceixen o han exercit violència cap a la seva parella i volen canviar la seva manera de relacionar-se, allunyant-se de les conductes violentes. L’accés és directe i voluntari.

També hi és l'acolliment de llarga estada, un servei residencial d’acolliment d’urgència amb atenció integral per a dones i els seus fills i filles. Disposa de 10 habitacions amb una capacitat màxima de 27 places per a estades no superiors a 15 dies. Funciona durant les 24 hores de cada dia de l’any. L’accés pot ser directe o derivat d’altres serveis, com ara el SARA.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento