36 víctimes no han estat compensades 20 anys després d’Hipercor

  • Només s’han pagat les indemnitzacions a 14.
  • La fi de la treva d’ETA marca l’acte d’homenatge a la Meridiana als morts i ferits a l’atemptat.
  • L'AVT no va voler assistir a l'homenatge perquè hi era ERC.

Ahir es van complir 20 anys de l’atemptat d’ETA que ha deixat més morts civils en la història de la banda terrorista, el d’Hipercor, a Barcelona.

Però, des que el dia 19 de juny del 1987 21 persones van morir i 45 més van resultar greument ferides per l’explosió d’un cotxe bomba al centre comercial, l’Estat encara ha d’indemnitzar 36 víctimes.

L'únic que se'ns diu a les victimes que reclamem una compensació és que estem fora de termini
Ho va denunciar ahir
només 14 persones han rebut la compensació econòmica prevista per a les víctimes d’un acte terrorista.

"L’únic que se’ns diu és que estem fora de termini", explicava ahir a 20 minutos José Vargas, víctima de l’atemptat d’Hipercor i membre de la junta directiva de l’ACVOT.

«Només podem recórrer al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, i portem 20 anys fent-ho», afegeix.

Prop de 500 víctimes

Símptoma que les compensacions han estat lentes és el fet que ahir mateix un jutjat de Barcelona va reconèixer en una sentència la invalidesa absoluta d’una víctima de l’atemptat d’Hipercor, cosa que li concedeix la Incapacitat Permanent Absoluta.

L'ACVOT calcula que a Catalunya hi ha unes 500 víctimes d'atemptats terroristes
D’altra banda, i segons dades de l’ACVOT, a Catalunya hi ha a hores d’ara prop de 500 víctimes d’atemptats terroristes. Des de l’associació, Vargas recorda que "Catalunya és la comunitat autònoma on han actuat més bandes terroristes".

Homenatge unitari

En l’acte d’homenatge celebrat per commemorar les víctimes de l’atemptat de l’Hipercor, ahir a la tarda, tant el president de la Generalitat, José Montilla, com el ministre de l’Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, van insistir a demanar consens entre els partits polítics per lluitar contra el terrorisme. Van remarcar també la importància de l’Estat de Dret contra la violència, en un acte marcat per la fi de la treva d’ETA.

Hi van assistir associacions i entitats vingudes de tot Espanya. Només hi va faltar l’Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) que va al·legar que no se’ls havia convidat i que no es volien manifestar al costat d’ERC «per negociar d’alguna forma amb terroristes». Des de l’ACVOT s’ha assegurat que sí que se’ls havia convidat.

Com ho van viure els qui hi eren

Vicenta Alonso, 74 años, vive enfrente de Hipercor.

«No hemos dejado de ir a comprar al híper», explicaba ayer esta vecina de Hipercor que el 19 de junio de 1987 estaba esperando el autobús enfrente del edificio sólo unos minutos antes de la explosión. «Sólo espero que no vuelva a pasar».

Rafaela Castro, 90 años, vive enfrente de Hipercor

«Estábamos en casa viendo la tele después de comer, oímos un ruido tremendo, salimos al balcón y vimos a la gente chillando, el humo... fue horrible, se pasó muy mal. No sabíamos si había familia nuestra dentro. Todos íbamos al Hipercor a comprar».

Joan S. C, 83 anys. Viu al costat de l’Hipercor.

«Vam sentir un soroll molt fort, però no vam notar cap moviment ni els vidres es van trencar, com s’ha dit de vegades. Això sí, vam veure una fumarada des del balcó, gent cremada que corria... però nosaltres no podíem fer res». «Al principi tothom tenia por, ningú hi anava a comprar».

Antonio Roque, 89 años. Vecino de la Avda. Meridiana.

Trabajaba en Cornellà y el 19 de junio llegó a casa cerca de las 22.00 h. «Había mucho humo, pero ya no quedaba nadie en la calle». «La gente pasó mucho miedo, había mucha tristeza en el barrio y duró todavía un tiempo».

Mostrar comentarios

Códigos Descuento