Com ja va fer al seu dia el president  José Montilla, l’alcaldable socialista Jordi Hereu va donar ahir carpetada a l’anterior govern tripartit. «Obrim una nova estapa a la ciutat», va dir Hereu. Un canvi, que segons la seva parella de ball, Imma Mayol (ICV), és fruit d’una «lectura crítica i reflexiva» dels resultats electorals.

El nou executiu en minoria tindrà sis superregidors al davant de sis àrees i dos homes forts: Carles Martí, primer tinent d’alcalde, mà dreta d’Hereu i coordinador de temes clau, com l’educació o la joventut, i l’exconseller de la Generalitat, Jordi William Carnes, futur portaveu.

Cohesió i diàleg

Els líders del bipartit van prometre un govern «estable» i «cohesionat», que té com a principal repte la descentralització cap als barris.

Hereu va anunciar que un cop elegit alcalde demà començarà a dialogar amb l’oposició, conscient de la necessitat de pactes, sobretot amb l’antic soci: ERC. Sobre això, el republicà Jordi Portabella va dir que l’estabilitat del govern dependrà de la seva «capacitat de diàleg».

També CiU i PP van reclamar més «diàleg» i van recordar al bipartit que està en minoria. «No han pres nota del revés polític que va patir el tripartit», va afirmar el regidor convergent Joaquim Forn.  La quota de govern d’ICV augmenta, però poc. Imma Mayol assumirà la segona tinència d’alcaldia, que tenia Portabella, i repetirà com a regidora de Medi Ambient, una de les sis grans àrees, que integrarà Serveis Urbans i Manteniment. ICV també es queda amb la fusió de les regidories de Dones i Joventut ostentades per ERC.

La resta de les antigues carters republicanes es repartiran entre dues àrees. Turisme i Comerç s’incorporen a la superregidoria d’Hisenda i Promoció Econòmica de J. W. Carnes. I l’Àrea d’Habitatge i Urbanisme, que coordinarà el socialista Ramon García Bragado, es quedarà amb Paisatge Urbà.

Una altra de les novetats és la incorporació de cinc delegats no electes que dirigiran Habitatge, Salut Pública, Presidència, Cultura i Esports (aquesta continuarà a mans de Pere Alcober, que es va acomiadar dimecres passat del càrrec de regidor).

Cares i càrrecs

PSC tindrà 9 districtes: ICV no suma districtes i Elsa Blasco continuarà com a regidora d’Horta i Guinardó. El regidor del districte de Gràcia, que tenia ERC, serà Guillem Espriu. Cares noves també a Ciutat Vella, amb Itziar González, i a Sant Andreu, amb Gemma Mumbrú.

Acció Social: Una de les sis potes del govern, que seguirà en mans de Ricard Gomà, d’ICV.

Seguretat i Mobilitat: L’exregidora d’Urbanisme, Assumpta Escarp, es quedarà amb aquesta gran àrea. Francesc Narváez serà regidor delegat de Mobilitat.

Comitès: Un de territorial coordinarà l’actuació de districtes i un d’executiu vetllarà per la gestió.