L’Audiència acumula ja 2.500 sentències penals sense executar

Els magistrats reclamen dos tribunals per acabar amb el col·lapse, que qualifiquen com a «insostenible» i «barril de pólvora»
El president de l’Audiència de Barcelona, José Luis Barrera, va alertar ahir de la situació «insostenible» a les vuit seccions que s’encarreguen dels assumptes penals i que ja acumulen 2.500 sentències sense executar. El toc d’alerta en aquesta jurisdicció ja és un clàssic a l’hora de fer un balanç anual dels tribunals i tot apunta que el 2005 no serà una excepció.

L’any passat van ingressar 15.805 assumptes, que van suposar un increment de l’11% respecte el 2003 en una progressió que Barrera va qualificar «d’alarmant».

120 presos preventius

El col·lapse deriva en el retard a l’hora d’executar les sentències. «Falla la resposta ràpida» de la justícia, va lamentar Barrera, que va assegurar que una sola secció té 120 presos preventius. «És un barril de pólvora sobre el què estan asseguts els magistrats», va sentenciar. En total, s’acumulen unes 2.500 sentències sense executar, un 16% dels assumptes que van ingressar.

Barrera va destacar també l’augment de la «complexitat» dels judicis, amb molts testimonis i processats, que obliguen els magistrats a dedicar-se en exclusiva durant setmanes a la seva resolució.

Una nova secció

A mig termini, la solució per intentar frenar l’actual sobrecàrrega a l’Audiència es veu ja insuficient. A finals d’any entrarà en marxa el novè tribunal –que també veurà les apel·lacions de violència domèstica– però Barrera ja va reclamar que «immediatament» s’obri una secció més, la desena.

Unificació de criteris a civil

La jurisdicció civil funciona a «nivells no òptims però raonables», en contrast amb el que passa a penal, va dir ahir José Luis Barrera. El president de l’Audiència de Barcelona va remarcar l’efectivitat de les reunions que fan els magistrats per unificar criteris que faciliten donar una resposta única. I per tant, va continuar, s’eviten que hi hagi recursos. En aquesta jurisdicció també es detecta un augment dels casos complexos, com successions, d’immobiliària o requalificacions de sòl.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento