Una de cada quatre escoles no té menús prou variats

Hi falten verdures i fruita a la Primària i l’ESO. S’ha avançat en l’elaboració i la presentació dels àpats, però encara s’han de fer més atractius per als nois.
Una quarta part de les escoles de Catalunya no ofereix menús suficientment rics i variats en verdures i fruita. Extrapolant les xifres, uns 700 centres de les 2.883 centres de Primària i Secundària haurien de millorar el menú.És una de les principals conclusions del programa de revisió gratuïta dels menús a les escoles de Primària i instituts de Secundària. En aquest curs 2007-08, s’han analitzat 220 centres educatius, un 80% de Primària i un 20% de Secundària.

Massa làctis

Segons la coordinadora del Pla de Promoció de la Salut amb l’alimentació i l’activitat física saludables, Gemma Salvador, moltes escoles encara no ofereixen prou fruita en les postres. «Encara hi ha massa làctics i poca fruita. El que sí ha canviat és la presència de pastissets en la dieta, molt menor», indica a 20 minutos.

L’altre punt feble és el dels llegums. Una de cada quatre de les escoles analitzades n’ofereix una vegada a la setmana o cap. N’haurien de ser «dues, per la seva riquesa nutritiva i de fibra. A més de també cigrons o mongetes».

Salvador també recomana les escoles que facin servir «altres tècniques per preparar i presentar els aliments». «Que no s’abusi de l’arrebossat o dels fregits», subratlla l’experta: «Forn, planxa...»

Algunes escoles segueixen donant poques explicacions sobre els menús: «Es diu pollastre, guarnició, verdura i fruita. Sí, però, de quin tipus? Com?», es pregunta. «Cal especificar més l’oferta bàsica. És la manera que els pares puguin complementar l’alimentació dels seus fills a casa per les nits», argumenta.

S’ha millorat molt

Aquests punts febles són, al mateix temps, els forts. S’ha avançat, però no prou, arran de l’edició de la Guia d’aliments saludables en l’etapa escolar.

«Hi ha més varietat en les carns i els peixos. El peix i els llegums tenen més presència que abans. També hi ha més tècniques de preparació i presentació. La majoria mengen tres o quatre peces de fruita o macedònia a la setmana», explica.

Llavors, els joves mengen bé? «En comparació amb altres comunitats o països veïns com França, sí. Estem entre el bé i el notable», conclou.

El que donen 5,6 euros

El que val el dinar: La Generalitat de Catalunya avalua en 5,65 euros el cost d’un menú escolar. Inclou els aliments, el personal de cuina i els monitors. La majoria d’aquests serveis estan subcontractats. Pocs centres conserven cuines pròpies.

Examen: De manera gratuïta, Salut analitza els menús d’hivern i estiu dels centres de Primària i Secundària (públics, però també privats). Després se’ls remet un comentari amb els punts forts i el que cal millorar.

Continua a casa: L’equilibri en la dieta ha de seguir a la resta d’àpats i s’ha d’acompanyar d’activitat física.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento