Els caixers automàtics deixen més de 300.000 euros a canvi d'ocupar espai públic

  • La taxa que els grava a la capital catalana, que va entrar en vigor fa dos anys, és la més elevada de l'Estat espanyol.
  • Les entitats bancàries cada cop n'instal·len més tot i l'impost.
  • El consistori destina els diners a despeses generals i a finançar serveis.
Un home fa servir un caixer automàtic.
Un home fa servir un caixer automàtic.
ARXIU

Els caixers automàtics dels carrers de Barcelona no només permeten que els ciutadans puguin disposar del seu efectiu ràpidament, a totes les hores del dia i gairebé a qualsevol lloc, sinó que també deixen diners a la ciutat. Des de l'1 de juliol del 2013, quan l'Ajuntament  va començar a gravar-los amb una taxa amb l'argument que ocupen l'espai públic, i fins el final del 2014, s'han recaptat 321.551 euros gràcies a aquestes màquines d'autoservei dels bancs. Els fons s'han destinat, segons apunten des del consistori, a "cobrir les despeses generals de l'activitat ordinària" municipal i "finançar els serveis" que es presten a la ciutadania.

De l'1 de juliol al 31 de desembre del 2013, la capital catalana va recollir 104.633 euros a través d'aquesta taxa –es va cobrar la part proporcional de l'any- i durant tot el 2014, un total de 216.918, més del doble. L'entrada en vigor d'aquest gravamen no ha tirat enrere les entitats bancàries a l'hora d'instal·lar caixers automàtics a les façanes dels edificis, sino tot el contrari. Fonts de l'Ajuntament apunten que aquests han augmentat, doncs mentre que el 2013 n'hi havia 390, l'any passat se'n van comptar un total de 408, 18 més, fet que va ser positiu per fer crèixer les arques del consistori.

La taxa de Barcelona per a caixers automàtics al carrer, d'entre 171 i 855 euros anuals en funció de la categoría fiscal de les vies on estan situats, és la més elevada de l'Estat espanyol. Segons indiquen des del consistori, està per sobre de la de ciutats com Sevilla (entre 315 i 693 euros), Málaga (600 euros) i Badajoz (de 450 a 595 euros) i també supera les de poblacions catalanes com Castelldefels (533 euros), Figueres (510 euros), Mollet del Vallès (406 euros), Lleida (355 euros) o Sant Cugat del Vallès (entre 115 i 153 euros). A altres municipis, com per exemple Madrid, aquest impost no existeix.

En un primer moment, el govern municipal de CiU a Barcelona tenia previst que les quanties fossin inferiors, d'entre 133,61 i 668,05 euros, però el maig del 2013, a instàncies d'ICV-EUiA, va acceptar elevar-les, tot i que no tant com pretenia aquest grup, que va proposar que estiguessin entre els 213,76 i els 1.068,90 euros.

El 22% de caixers, amb la taxa més alta

La categoria fiscal de cada carrer, que marca l'import anual que han de pagar les entitats bancàries per la instal·lació de caixers automàtics a les diferents vies de la ciutat, obeeix al grau d'activitat comercial de cadascún. Així, per exemple, espais com el Passeig de Gràcia, on abunden les botigues, estan considerats de tipus A i tenen el gravamen més elevat, de 855 euros. A banda d'aquesta, existeixen sis categories més de carrer: B (513 euros), C (299 euros), D (213 euros) i E, F i Z, aquestes tres últimes amb la mateixa taxa, amb un import de 171 euros.

Fonts de l'Ajuntament de Barcelona apunten que el 22% dels caixers automàtics que hi ha a la via pública estan situats en carrers de categoria A, els que tenen la taxa anual més alta, de 855 euros. La resta, el 78%, estan en vies on la quantia a abonar és d'entre 171 i 513 euros.  La informació municipal referent a aquest impost assenyala que "quan la instal·lació del caixer s'ha fet després del dia 1 de gener, el pagament s'ajusta als dies que falten per acabar l'any natural" i que quan es retira un, "es prorrateja la quota d'acord amb els dies efectius de la instal·lació".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento