La crisi dispara la demanda per fer vacances en família 'low cost'

  • Una de cada quatre no poden permetre's marxar una setmana de vacances.
  • Les cases de colònies per Setmana Santa i a l'agost per a què pares i fills puguin passar uns dies plegats a preus ajustats.
  • Les entitats destaquen les activitats de lleure educatiu que ofereixen.
Pares i fills, a la casa de colònies Can Mateu que Fundesplai té a Vilanova de Sau.
Pares i fills, a la casa de colònies Can Mateu que Fundesplai té a Vilanova de Sau.
FUNDESPLAI
Pares i fills, a la casa de colònies Can Mateu que Fundesplai té a Vilanova de Sau.

Cada vegada són més les famílies que tenen dificultats econòmiques que els impedeixen marxar de vacances una setmana a l'any. Segons la darrera Enquesta de Qualitat de Vida l'Institut Nacional d'Estadística (INE), quatre de cada deu famílies catalanes no en van poder fer, un 41,9%, dotze punts més que dos anys abans. Això s'ha traduït en un augment de la demanda per passar uns dies en família  en casa de colònies.

"Fruit de la crisi, moltes famílies han deixat de viatjar i busquen alternatives", explica a 20minutos.es el cap d'educació ambiental de la Fundació Pere Tarrés, Pere Vives. A més, "Unicef calculava que el 35,5% de les famílies no podíen marxar de vacances", expliquen des de la Fundació Catalana de l'Esplai (Fundesplai), que va decidir obrir a l'agost les cases de colònies que tradicionalment tenia tancades per donar la possibilitat de passar uns dies fora de casa. I ara també ho fan per Setmana Santa i, fins i tot, en caps de setmana.

Fundesplai ha atès un 20% més de demanda que fa un any omplint onze de cases de colònies, i la Pere Tarrés pràcticament ha omplert les tres cases que ha obert aquests dies. Totes dues subratllen els ajustats preus que ofereixen (cinc dies per a una família de quatre membres costen uns 570 euros), inferiors als que s'han de pagar en un hotel i tot i que no disposen de totes les comoditats, l'ambient és molt més distès. "Havent dinat, els nens no poden arrossegar-se per sota les taules d'un restaurant, però aquí sí", bromeja Vives.

A més, ambdues entitats destaquen el projecte social i educatiu que proposen. Les activitats de lleure educatiu dirigides per monitors que permeten a pares i fills fer activitats plegats i descobrir l'entorn natural on es troben i la història i les tradicions de la zona amb visites a les poblacions i atraccions més pròximes, per bé que algunes activitats estan adreçades als nens per a donar un respir als adults, especialment després dels àpats, i puguin relacionar-se entre ells i compartir experiències i dubtes que sorgeixen en ser pares. I es que entitats de lleure com educatives senyalen destaquen la importància de què els nens de famílies empobrides (i els pares) puguin sortir uns dies de les dificultats.

Els ulls posats a l'estiu

Tant Fundesplai com la Fundació Pere Tarrés estan treballant ja en la campanya d'estiu, on a més dels programes de vacances en família, els protagonistes seran els casals i les colònies per a menors. Les que tenen més èxit acostumen a ser les aquàtiques, teatre o ball però per enguany es preparen nous campaments relacionats amb la robòtica i la hípica, entre d'altres. Es fan principalment al juliol, però també n'hi ha al setembre donada la necessitat dels pares de conciliar la vida familiar amb la laboral, per bé que hi ha activitats de lleure educatiu durant tot l'any.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento