Nou impuls a la remodelació i modernització dels mercats

  • Barcelona compta amb 43 mercats de productes alimentaris i no alimentaris, 8 dels quals s'han remodelat en els darrers 4 anys.
  • Les renovacions dels mercats barcelonins van acompanyades d’una millora de l’estructura de serveis.
  • Aquesta remodelació dels mercats representa una inversió de 133 milions d’euros.
  • El IX Congrés Internacional de Mercats Públics enguany se celebra a Barcelona del 26 al 28 de març.
El Mercat de Provençals, situat al barri de Sant Martí de Provençals, és un dels mercats remodelats.
El Mercat de Provençals, situat al barri de Sant Martí de Provençals, és un dels mercats remodelats.
JORDI CASAÑAS / IMMB
El Mercat de Provençals, situat al barri de Sant Martí de Provençals, és un dels mercats remodelats.

Barcelona és una de les poques ciutats del món que pot presumir d’una xarxa de mercats distribuïts de tal manera que tots els veïns de tots barris en tenen un a prop de casa. Hi ha fins a 43 mercats de productes alimentaris i no alimentaris. Més enllà de la seva aportació a la qualitat de vida dels ciutadans en tant que impulsors d’una dieta sana i equilibrada, els mercats barcelonins miren cap al futur amb la introducció de nous serveis d’acord amb les necessitats comercials del segle XXI. I també tenen els ulls posats en el passat, ja que els edificis que els allotgen són un reflex de la història de la ciutat i els seus ciutadans.

Els últims quatre anys han estat per a Mercats de Barcelona un període de consolidació del seu model de renovació i modernització de les instal·lacions comercials municipals amb què compta Barcelona. L’etapa que transcorre entre el 2011 i el 2015 ha estat prolífica en l’acabament de projectes i l’impuls de nous. S’han estrenat vuit mercats remodelats: Encants, Guineueta, Provençals, Sants, Sant Martí, Guinardó, Boqueria (planta logística i aparcament sota la Gardunya) i, finalment, el Ninot, que també ho farà properament.

A més, aquestes renovacions en els mercats barcelonins van acompanyades d’una millora de l’estructura de serveis: les operacions de logística es traslladen a nous espais soterrats, es creen aparcaments, es promou la recollida selectiva de la brossa, s’amplien els horaris i es creen nous serveis, com ara el repartiment a domicili.

Aquesta remodelació dels mercats representa una inversió de 133 milions d’euros, 109 dels quals han estat aportats per l’Ajuntament i 24 per comerciants. La intervenció sobre el terreny mostra la magnitud dels projectes: prop de 100.000 metres quadrats de superfície comercial renovada (96.383 m2) i la implicació de 569 comerciants.

Fruit dels bons resultats obtinguts per aquestes iniciatives dissenyades per Mercats de Barcelona, l’Institut Municipal de Mercats s’ha convertit en un referent i, actualment, també ofereix els seus serveis d’assessorament i planificació a altres institucions i administracions de diverses ciutats del món, com ara Helsinki, Torino, Tolosa, Cagliari, Melbourne o Nova York.

Congrés internacional

Project for Public Spaces (PPS) organitza, juntament amb l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona, el IX Congrés Internacional de Mercats Públics, que enguany se celebra a Barcelona del 26 al 28 de març. El congrés se centra, sobretot, en les noves tendències de conservació de mercats públics en l’àmbit internacional. Durant tres dies, els principals operadors de mercats, juntament amb les figures més destacades en matèria de desenvolupament de mercats, veuran l’èxit de Barcelona.

Els mercats a la xarxa

Web municipal. Al web de Barcelona es poden seguir totes les novetats pel que fa a la informació dels mercats municipals de la ciutat, així com conèixer esdeveniments d’aquest sector i campanyes per promocionar-los (www.bcn.cat/mercats).

Institut Municipal de Mercats. Configurat com un organisme autònom per a la gestió directa i l’administració dels mercats municipals, l’IMMB col·labora, entre d’altres coses, amb Project for Public Spaces en l’organització del IX Congrés Internacional de Mercats Públics.

Presència a les xarxes. Es poden seguir les últimes notícies de Mercats de Barcelona a les xarxes socials, seguint el compte de Twitter (@MercatsBCN) i a la pàgina de Facebook: facebook.com/MercatsBarcelona

Productes no alimentaris. No es menja tot el que es ven als mercats de Barcelona. N’hi ha  alguns amb una gran tradició que ofereixen varietat de productes que no tenen a veure amb l’alimentació, com ara els Encants.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento