La meitat dels condemnats compleix pena fora de presó

La xifra puja al 90% amb joves. Fan règims oberts o mesures alternatives. Beneficia als maltractadors, conductors ebris o sota els efectes de drogues.
Una condemna no implica automàticament entrar a la presó. Almenys a Catalunya. Un 57,34% dels penats a Catalunya la compleix fora de les presons, segons les dades que va proporcionar ahir el secretari de Serveis Penitenciaris, Albert Batlle.Entre els adults la xifra supera el 51,12% i entre els joves és el més normal (90%). Catalunya és la comunitat a Espanya en què més es recorre a les mesures penals alternatives, les llibertats condicionals i els règims oberts. En total, són 5.828 persones les beneficiades. Un 29% són, en realitat, mesures penals a la comunitat. No són alternatives perquè ningú ha sortit de la presó gràcies a aquesta via.

A favor de la comunitat

La majoria (56%) són treballs en benefici de la comunitat. I per això Batlle demana més implicació als ajuntaments per oferir un catàleg de serveis més ample que pugui complir aquest col·lectiu.

Un 22% participa en programes de formació i un 13%, en programes de deshabituació. La modificació del Codi Penal, que castiga més les agressions de sexe o la mala conducció, ha disparat aquesta estadística els darrers anys.

En 1999, 466 catalans estaven executant mesures penals alternatives. A finals de l’any passat n’eren 3.240. I n’hi ha 2.000 en llista d’espera

El 41,6% dels que compleixen la condemna fora d’un centre penitenciari paguen per violència domèstica. Un altre 31%, per anar ebri o drogat al volant. Molt lluny estan els delictes contra la propietat (11,2%) o altres petites infraccions com vandalisme i lesions menors.

També és cosa de diners

Mantenir un reclús intern val 63 1 diaris. Si compleix la pena fora, són 71 al dia, nou vegades menys. Serveis Penitenciaris va demanar als jutges i fiscals major sensibilitat perquè s’imposin menys multes de presó i s’opti més per les mesures penals alternatives. Però, vist l’augment dels darrers anys,  Batlle va alertar del perill de col·lapse d’aquesta via. Si no s’hi dediquen més recursos, més condemnats haurien d’anar a presó, més cara.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento