Impuls a la millora de l’espai urbà amb reformes com La Capsa del Prat de Llobregat

  • L'espai cultural del Prat va reobrir l'octubre després de 5 anys de remodelació.
  • L'AMB ha rebut més de 650 peticions d'obres per part dels municipis metropolitans.
  • La inversió s'ha duplicat respecte altres mandats i s'hi han destinat més de 230 milions.
L’equipament cultural La Capsa del Prat de Llobregat va reobrir les seves portes reformat l’octubre passat després de 5 anys d’obres.
L’equipament cultural La Capsa del Prat de Llobregat va reobrir les seves portes reformat l’octubre passat després de 5 anys d’obres.
HUGO FERNÁNDEZ
L’equipament cultural La Capsa del Prat de Llobregat va reobrir les seves portes reformat l’octubre passat després de 5 anys d’obres.

La qualitat urbana s'estén als municipis metropolitans gràcies a les múltiples actuacions en l'espai públic –una part molt important de petit format i proximitat–que vertebren el territori, cohesionen el veïnat i l'identifiquen amb el seu barri, millorant -ne la qualitat de vida. Un exemple recent de millora d'un equipament en benefici del conjunt de la població es troba al Prat de Llobregat, on, l'octubre passat, va reobrir les seves portes –després de 5 anys de remodelació integral– l'espai cultural La Capsa.

Aquesta profunda reforma ha estat fruit d'un projecte de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).El centre ha guanyat nous bucs d'assaig, un nou bar, un estudi de so i una sala de concerts renovada i s'ha adaptat a les noves necessitats de seguretat, accessibilitat i acústica. La Capsa és una referència com a centre promotor de les cultures emergents i per al desenvolupament de polítiques juvenils al municipi.

L'AMB hi ha invertit 2.940.250,32 euros dins del seu Programa d'Actuacions de Cohesió Territorial. Obres com aquesta són una manera de «cosir el territori i buscar l'equitat i la mateixa qualitat dels serveis a tot el territori metropolità», recorda el gerent de l'AMB, Ramon Torra.

Més de 650 peticions

Des del departament d'Espai Públic de l'AMB s'estudien, projecten i realitzen tot un seguit d'intervencions a zones urbanes de l'àrea metropolitana (xarxes viàries, equipaments, infraestructures) i als espais lliures i naturals, els quals representen més del 50% del territori: el Parc Natural de Collserola, el Parc Agrari del Baix Llobregat, l'Espai Fluvial Parc Riu Llobregat i els parcs periurbans i urbans metropolitans, a més de les platges.

Malgrat el context de crisi econòmica, els ajuntaments no han perdut les ganes de millorar l'espai públic i l'AMB ha rebut més de 650 peticions d'obres. La inversió també s'ha duplicat respecte altres mandats, i, en aquest mandat, s'hi han destinat més de 230 milions.

El nombre d'intervencions de petit format i proximitat s'han multiplicat per quatre. Tampoc s'han deixat de banda les obres a gran escala, com la construcció o reforma de cinc mercats municipals; d'equipaments esportius, com les Pistes d'Atletisme de Santa Coloma de Gramenet; i, a Barcelona capital, la recuperació de l'espai per als vianants de l'avinguda del Paral·lel, part de la reforma del Passeig de Gràcia i la construcció del CEIP Encants.

Infraestructures viàries i espai públic  exterior

Milloren la connexió dels barris i dels espais fronteres. S’han fet 328 actuacions en espais urbans dels 36 municipis metropolitans durant el període 2011-2015; 82 actuacions en espais lliures i parcs metropolitans; 10 actuacions en espais fluvials; 6 actuacions en passeigs marítims de Badalona, Montgat i Castelldefels; 9 carrils bici i 7 ponts i passeres.

Els equipaments representen el 25% de les actuacions realitzades i un 38% de la inversió total. S’han redactat 87 projectes i s’han dirigit 47 obres de 2011 a 2015. L’AMB ha impulsat, principalment, cinc tipus d’equipaments: biblioteques, instal·lacions esportives, equipaments culturals, mercats i edificis docents. Per exemple, s’han reformat o creat mercats a Pallejà, Santa Coloma de Gramenet (Sagarra), L’Hospitalet (La Florida), Viladecans (La Constitució) i Sant Feliu (La Plaça). També s’ha actuat a les piscines de Sant Feliu, les Pistes d’Atletisme de Santa Coloma i l’Hospitalet Nord i al CF de la Barruana a Sant Vicenç dels Horts, entre d’altres.

Xarxa de 41 parcs metropolitans en 26  municipis

La xarxa l’administra l’AMB i ocupa un total de 225 hectàrees. L’AMB també gestiona els grans espais naturals de Collserola i la Serralada de Marina. Des del 2012, el nombre de parcs de la Xarxa ha crescut un 30%. El 2013, els usuaris van valorar la qualitat d’aquests indrets amb un 7,4 sobre 10. El model de gestió prima la sostenibilitat i l’eficiència (al 60% dels parcs la gestió del reg és telemàtica).

Gran passeig marítim metropolità

Les platges metropolitanes van rebre l’any passat 9 milions de visitants i els usuaris les van puntuar amb un notable. El 2014 també va començar a funcionar la nova aplicació per a mòbils Infoplatges.

L’AMB és la responsable de la gestió integral de les platges i del disseny de molts elements del seu mobiliari,  entre  ells,  els  nous mòduls de lavabos públics químics i els pals de megafonia amb Wi-Fi públic. L’AMB busca crear un gran passeig marítim metropolità i ha liderat els projectes d’alguns dels seus fronts costaners.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento