Els qui guanyarem, apartats del poder a empentes». Aquests van ser els versos més aplaudits ahir al pati gòtic del Museu Marès. Sí, sí, versos. Perquè l’acte de campanya del candidat de CiU a l’alcaldia de Barcelona tractava precisament de la cultura... o de la cultura vista des de l’òptica convergent. No hi van faltar els poetes Carles Duarte, Vicenç Llorca i David Jou, a qui pertanyen els versos més celebrats pel venerable.

Amb veu de poeta, sempre agraïda per a les orelles dels qui estem ja empapats de candidats i d’eslògans electorals, Jou va declamar el que, des de la militància canosa assistent, ja fa anys que es comenta: «Aquí hi hagué una pàtria, ara hi ha una gestoria» i «L’absurda política d’ara». Molt apropiada, la tria. No obstant això, Xavier Trias, dalt del faristol, insistia en què els indecisos marcaran la victòria de CiU, però va confessar: «M’ho sento dir cada dia. Em pregunten: «Vostè per què diu que guanyarà? No veu les enquestes? Vostè no guanyarà!». Silenci sepulcral.

Potser no calia invocar els mals esperits, que després una simpatitzant enyorada d’en Pujol ja ho deia got de refresc en mà: «Tinc molta por, nena. Tornaran a governar, aquells». Però uns metres més enllà, Trias insistia en una altra rotllana: «N’estic convençut del que he dit: guanyarem gràcies als indecisos». Els interlocutors, no van aplaudir com amb els versos de David Jou. Van aprofitar per anar a buscar una altra copa.