Afers Interns no investiga totes les denúncies contra agents de la Guàrdia Urbana

  • No totes les denúncies presentades per comportaments inadequats van a parar a la unitat d'Afers Interns del cos.
  • Els superiors de cada unitat decideixen si les deriven o no al departament que vetlla per la bona praxi.
  • La divisió s'ha reforçat i rejovenit els darrers anys.
La Guardia Urbana ha recibido el aviso.
La Guardia Urbana ha recibido el aviso.
RAFA GARRIDO / ACN
La Guardia Urbana ha recibido el aviso.

No totes les denúncies que els barcelonins presenten contra agents de la Guàrdia Urbana per comportaments inadequats van a parar a la unitat d’Afers Interns del cos, que com va explicar dimarts a 20minutos l’intendent i portaveu de la Urbana Carles Rainé, "vetlla perquè les actuacions dels efectius responguin al codi deontològic i a les lleis, entre elles, la de policies locals". Segons va afirmar Rainé, els fets denunciats pels ciutadans contra la Urbana "arriben als superiors corresponents de les 15 unitats que existeixen i ells veuen si es deriven a Afers Interns o no". "Jo he estat cap d’unitat i he passat unes dues a l’any", va apuntar.

Rainé va assenyalar que les investigacions d’aquest departament es poden iniciar tant per una d’aquestes denúncies ciutadanes com per un "requeriment judicial" o "una sospita". La seva durada "depèn de la complexitat" de cada cas, però acostuma a ser "d’entre una setmana i sis mesos" i "el més habitual és que s’allarguin de dues a tres setmanes".

D’altra banda, Rainé va afirmar que fa uns quatre anys, coincidint amb el canvi de govern municipal, la unitat d’Afers Interns "es va reforçar" i va passar d’estar formada per quatre agents a integrar-ne sis "per tenir més control del que hi ha a la casa i perquè hi hagi més transparència, no per un augment de conflictivitat". Aquests sis agents han de vetllar per la bona conducta de tota la plantilla, d’uns 3.000 efectius. "Va entrar gent jove amb noves idees i sense vicis adquirits i va millorar", va apuntar ahir Juan Carlos González, responsable de CC OO a la Urbana.

En un moment en que s’ha posat en dubte la tasca d’aquest departament arran del cas 4-F, Eugenio Zambrana, responsable del Sindicat de Policia Local-UGT, va defensar que es tracta d’una "unitat amb una eficàcia important i totalment transparent". Segons va anunciar ahir l’alcalde, Xavier Trias, està previst que avui es finalitzi l’informe intern de l’Ajuntament sobre els fets del 4-F.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento