«Som una regeneració política real»

Esperanza García. (Hugo Fernández)
Esperanza García. (Hugo Fernández)
Esperanza García. (Hugo Fernández)
Esperanza García candidata de Ciutadans a l'Alcaldia de Barcelona. Ciutadans és un partit novell que, després de les autonòmiques, espera donar un cop més la campanada i treure tres regidors. Si fos alcaldesa, què és el primer que faria o canviaria?

El primer que faria és suprimir tota la publicitat institucional. La preferència del ciutadà no és rebre a casa publicitat dient-li el bé que es fa la feina, sinó fer una gestió més efectiva. També faria una regeneració política real.

Com?

Limitant els mandats també dels alts càrrecs i els de confiança i fer llistes obertes. És fonamental que el ciutadà pugui escollir el seu candidat preferit i no el del partit.

Faci tres crítiques al govern.

Falta de regeneració política, falta de noves cares i noves idees, i falta de coneixement de la realitat del carrer.

Si Ciutadans fos decisiu a qui donaria el govern?

No tenim preferència per cap partit. Si fòssim claus, l’important és que el nostre programa polític es pugui complir amb un pacte global o amb suports puntuals.

La preferència del ciutadà no és rebre a casa publicitat dient-li el bé que es fa la feina, sinó fer una gestió més efectiva

Tanmateix, les enquestes no els donen representació...

Valorem amb cautela les enquestes perquè tenim una experiència prèvia, el novembre passat, on tampoc sortíem. Per un partit polític tant petit com el nostre, el marge d’error suposa entrar o no a l’Ajuntament. El nostre llistó són dos o tres regidors.

Es dóna la paradoxa que al vostre partit el beneficia l’abstenció. Què en penseu?

És cert, però el que volem és que la gent s’impliqui i vagi a votar.

Què té Ciutadans que no tenen els altres partits.

L’efecte de regeneració política que proposem és real. Cal un canvi en la gestió i no treballar per una Barcelona d’aparador i focs d’artifici.

Com han elaborat el seu programa electoral?

Som un partit molt participatiu i l’hem fet amb les aportacions de les agrupacions que tenim a la ciutat.

Quins són els eixos?

Les nostres grans idees són regeneració política, major control en la gestió del pressupost i la reactivació dels mecanismes de participació.

El seu partit fa del bilingüisme una bandera. Creu que hi ha un problema amb la llengua a Barcelona?

No hi ha cap problema de convivència al carrer. El que defensem és que l’administració reflecteixi el bilingüisme de Barcelona i que el ciutadà pugui ser atès amb les dues llengües.

Cal un canvi en la gestió i no treballar per una Barcelona d’aparador i focs d’artifici

Una de les majors preocupacions del ciutadà és la inseguretat. Com hi faria front Ciutadans?

Cal una millor coordinació entre les diferents forces policials. Molts cops el ciutadà no sap a qui s’ha de dirigir. També ampliaríem la plantilla de la Guàrdia Urbana, que fa temps que està congelada, i reforçaríem la vigilància a les entrades de les escoles.

L’altra tema estrella de preocupacions és l’habitatge.

La nostra proposta, que és una carrera de fons, és canviar la cultura de propietat actual i portar-la fins a la de lloguer. Que no és nou, fa tres generacions ja hi era. Cal que la vivenda protegida sigui de lloguer. Així, no esgotem el sòl públic. També cal potenciar l’oficina d’habitatge i incentivar els propietaris perquè posin els seus pisos al mercat de lloguer.

En el traçat de l’AVE, vostès opten pel carrer València.

Per on passi no és important, si es fa bé no s’ha de patir. El que és important és que després de set anys discutint, el ciutadà encara no gaudeix d’aquest transport. Tot i així, tenim estudis que demostren que el pas per València no afecta a tantes vivendes.

Quines són les seves propostes de mobilitat?

Demanaríem una gestió compartida de Rodalies i defensem que el transport públic sigui gratuït per a menors de 12 anys i jubilats menors de 65 anys. També s’ha de millorar la freqüència de pas i els horaris del bus i el metro. No s’ha de criminalitzar el ciutadà que faci servir el cotxe, si no s’ofereix un bon servei.

Així, doncs, no estarien a favor de l’àrea verda.

No. Creiem que l’àrea verda per una part és bona perquè els veïns tenen assegurat un lloc. Però per una altra part, la zona verda és una altra manera de recaptar. Nosaltres baixaríem els preus de la zona blava d’alguns barris.

Com tractarien el fenomen de la immigració?

Des de les competències locals, que són escasses, proposem la creació d’un intermediador cultural. A més, pensem que l’immigrant regularitzat és un ciutadà més que ha de tenir dret al vot. També faríem un control més estricte dels pisos pastera.

Las preguntas de los lectores

«El ciudadano debe poder escoger idioma»

1. Estamos hartos de oír sólo catalán (Ángel López).

«El ciudadano debe poder escoger la lengua en que quiere ser atendido en la administración».

2 ¿Barcelona es una ciudad para los turistas? (Ferran)

«A veces parece que sí. Es necesario, pero hace falta otra gestión».

3 No soy nacionalista, sino cosmopolita (Fran)

«Estoy de acuerdo. Ser no nacionalista no significa ser españolista».

Sin corbata

Parte del cuerpo que odia. Las manos porque me muerdo las uñas. Vicio favorito. La buena mesa. Político al que se quiere parecer. A ninguno, no quiero dejar de ser ciudadana. Personaje de película. El médico de La ciudad de la Alegría. Defecto como jefa. Poca paciencia. ¿En qué circunstancia fue su primer amor? Hablando de fútbol. ¿Ha fumado porros? Cuando era joven, por curiosidad. ¿Ha visto una película porno? Sí. ¿Canta en la ducha? No, canto mal. ¿Se desvela por la noche? Sí. Última vez que se emborrachó. El septiembre pasado. ¿A qué huele Barcelona? Depende del barrio. A mar...

Bio

Esperanza García tiene 32 años y es abogada sin experiencia en la política. Vive en el distrito de Nou Barris. Para la foto, eligió la plaza Sant Felip Neri porque «allí puedes huir del estrés y refleja la Barcelona antigua».

Mostrar comentarios

Códigos Descuento