Esperes de fins a 11 mesos per casar-se a seus municipals

  • Districtes de Barcelona i altres municipis donen data per a novembre.
  • S'estén l'opció de fer la cerimònia de nit o pagant en els ajuntaments.
  • Cada població estableix condicions i requisits diferents per a les parelles que volen casar-se en les seves dependències municipals.
Imagen de archivo de una boda civil.
Imagen de archivo de una boda civil.
GTRES
Imagen de archivo de una boda civil.

L’espera per casar-se per la via civil a dependències municipals és d’almenys fins a 11 mesos en algun districte de Barcelona i en d’altres ajuntaments de grans municipis metropolitans, com L’Hospitalet de Llobregat. La gran demanda va lligada als horaris restringits, tot i que s’estén l’opció de fer la cerimònia de nit per poder celebrar-la sense aquesta demora de gairebé un any.

La ciutat de Barcelona ofereix els tràmits gratuïts, a diferència d’altres muicipis, però no és fàcil obtenir una data per casar-se a les seus dels 10 districtes i al Saló de Cent de l’Ajuntament.

Aquest és el cas d’una parella que es va posar en contacte amb 20 minutos: ell, resident a Mollet del Vallès i ella, empadronada a Barcelona. Després de fer el primer tràmit al Registre Civil, es van dirigir al districte de Sant Martí per tal de poder oficialitzar la cerimònia a la seu de la Plaça Valentí Almirall, al barri del Clot. Cadascun dels 10 districtes té unes dates assignades per celebrar casaments.

Alguns exemples són Ciutat Vella, un divendres al mes; l’Eixample, el primer dissabte de cada mes, o Sant Andreu, un dissabte al matí i un divendres a la tarda. En el cas de Sant Martí és un dissabte al mes. Aquestes dates tan marcades van fer que a la parella que es volia casar al Clot els donessin hora per a un dissabte de novembre. Però, si no volien esperar tants mesos, podrien fer-ho un divendres del mes de març a les 21.00 hores.

La parella no volia casar-se tan tard i el Districte els va oferir fer-ho un divendres a les 18.15 hores del mes de març, entre dos casaments que se celebren un a les 18.00 hores i l’altre a les 18.30 hores. El fet que a Sant Martí casin no només en dissabte, com s’informa a la web, sinó en divendres, demostra l’alta demanda. De fet, la informació que apareix a les webs municipals no sempre es corresponen amb la realitat que es troben els nuvis quan inicien els tràmits.

En el cas de la parella de Sant Martí, tampoc volia casar-se de pressa i corrents entre dues altres bodes, pel que van iniciar un periple per altres municipis. A Sant Cugat no es podien casar si cap dels dos estava empadronat o hi treballava; a Terrassa, el fet de no viure-hi feia que haguessin de pagar prop de 180 euros; a Caldes de Montbui, municipi emblemàtic i de caire romànic, podien casar-s’hi, però pagant gairebé 400 euros.

Finalment, després d’estudiar totes les opcions que els havien ofert els diferents municipis, la parella va triar casar-se properament a les Franqueses del Vallès. Serà un dissabte al matí i en bones condicions, tot i que pagant prèviament 120 euros.

Esperar-se o pagar

El cas d’aquesta parella demostra que cada població estableix condicions i requisits diferents per a les parelles que volen casar-se en les seves dependències municipals. Semblant a Barcelona és L’Hospitalet, municipi que té un servei per tramitar una pre-reserva mitjançant la pàgina web, però a dia d’avui només deixa reservar a partir de novembre.

Cerimònies conjuntes

A banda del fenomen de les bodes de nit, a Barcelona també se celebren casaments conjunts. El 29 de setembre del 2006, per exemple, al Districte de Gràcia es va viure un casament de rècord amb 16 contraents. La iniciativa buscava que el temps d’espera s’escurcés. Tot i que és una opció que dóna l’Ajuntament, moltes parelles prefereixen esperar a tenir una data exclusiva.

Preguntes freqüents

1. Què hem de fer primer? Anar al Registre Civil del municipi on s’està empadronat amb la documentació requerida dels contraents i dels testimonis. Quan des del Registre es dóna l’expedient, es pot sol·licitar el casament a qualsevol altre municipi, i ja dependrà dels requisits de cada ajuntament.

2. Qui ho pot demanar? Qualsevol persona es pot casar si és major d’edat i no té cap impediment legal. Els menors de 16 a 18 anys podran ésser emancipats per concessió dels seus pares o dels que ostentin la pàtria potestat. Els estrangers cal que portin certificat del seu Consolat acreditant la seva inscripció i el seu estat civil.

3. On podem inscriure’ns? Municipis com l’Hospitalet o Sant Cugat tenen un servei per fer una pre-reserva a la seva pàgina web. A Barcelona, s’ha de fer a la seu del Districte on es vulgui celebrar el casament i ha de ser presencial.

4. I la data? A Barcelona cada districte té unes dates assignades que es poden veure al web de l’Ajuntament. Després de fer els tràmits, el Districte assigna una data a la parella.

5. Quin preu té? A tots els districtes el casament és gratuït, si es vol celebrar al Saló de Cent, hi ha unes despeses perquè es requereix de suport logístic per a l’acte.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento