1938. Objectiu: Aturar la guerra

El gener de 1938 el Govern català dissenyà un pla per aturar el conflicte, amb la col·laboració dels Governs de França i Anglaterra.
El president Lluís Companys confia en les gestions del seu representant a Londres, J. M. Batista i Roca. Aquest arriba a la ciutat el març del 1938 i tot seguit es posa en contacte amb el Foreign Office i el primer ministre A. N. Chamberlain, per tal d’aconseguir la mediació anglesa.

J. M. Batista i Roca informa el Govern britànic que és a Anglaterra en missió diplomàtica no oficial, que les seves gestions no són conegudes per l’ambaixada espanyola, però que ell parla en nom del Govern català i basc i que aquests dos Governs, amb la col·laboració de les potències democràtiques, volen aconseguir un armistici, una pau estable.

Els dos Governs esmentats volen ésser representats a la conferència de pau, per tal de, amb posterioritat, erigir-se en governs autònoms.

Els Governs català i basc proposen crear dues zones desmilitaritzades; una seria el País Basc, l’altra, l’àrea Mediterrània, amb Barcelona, el País Valencià i les Illes.

El Foreign Office desestimà les propostes de pau.

Agustí Barrera / historiacatalunya@accat.org

Per saber-ne més: Mir, G. Objectiu: aturar la guerra. Sàpiens. núm 17. març 2004.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento