Urgencias de un hospital
Imagen de archivo de las urgencias de un hospital. ARCHIVO

Els 64 hospitals públics catalans tenen de temps fins demà per adaptar-se a l’obligació de donar a Urgències informació sobre el temps d’espera dels pacients, segons va recordar ahir el conseller de Salut, Boi Ruiz. Aquesta mesura respon, segons Ruiz, al fet que els usuaris exigeixen informació «i se’ls hi ha de donar».

Aquest sistema de pantalles és similar al de les marquesines dels autobusos i del metro. En una segona fase, durant el 2015, també s’informarà a les pantalles d’altres serveis d’atenció sanitària urgent disponibles al voltant de cada centre hospitalari per tal de derivar-hi els pacients.

La conselleria de Salut admet que s’han pogut produir «situacions puntuals» de saturació a Urgències, però
no col·lapses

Puja un 2% el pressupost de Salut

El conseller Ruiz va afirmar també ahir que no existeix «risc de col·lapse del sistema sanitari públic català», tot i que, en els propers dies, es posarà a prova amb la baixada de les temperatures i la incidència del virus de la grip. Sindicats i usuaris han criticat amb duresa la «saturació dels centres», agreujada arran del tancament de gairebé 2.000 llits el passat estiu. La conselleria de Salut admet que s’han pogut produir «situacions puntuals» de saturació a Urgències, però no col·lapses.

Treballadors sanitaris de centres com la Vall d’Hebron informen des de comptes de twitter de la saturació que pateixen. En una piulada d’ahir, @adjuntosdeurgen es queixen de que 52 malalts esperen un llit.

El pressupost de Salut per al 2015 puja un 2% i es destinarà, sobretot, «a la recuperació del poder adquisitiu dels treballadors sanitaris», segons Ruiz.

Els usuaris volen "transparència"

La directora de la Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat (CUS), Carme Sabater, valora positivament aquest nou servei d’informació a Urgències, però demana a la conselleria «la mateixa transparència a l’hora de facilitar altres dades» que afecten a l’usuari, com «les llistes d’espera».

Respecte a les cues a Urgències, recorda que quan els pics es repeteixen «deixen de ser puntuals» i això «ja no ens agrada».

Consulta aquí más noticias de Barcelona.