La falta de prevenció dels maltractes satura els jutjats

  • El Tribunal Superior de Justícia reclama més mesures de mediació per poder frenar l’allau de denúncies.
  • Han augmentat en un 24% al darrer any.
La saturació als jutjats de violència de gènere ha portat la presidenta del Tribunal Superior de Justícia (TSJC), Maria Eugènia Alegret, a demanar que en casos puntuals es pugui resoldre una denúncia per maltractament
mitjançant la mediació i sense passar, per tant, pels jutjats col·lapsats.

Caldria que la llei "no fos tan rígida", segons Alegret, per resoldre els casos prescindint de la via judicial.

Es tractaria només de les denúncies que fessin referència a "casos de violència puntual" o a "situacions de crisi matrimonial o de parella".

La memòria del TSJC del 2006 revela que, durant el segon semestre de l’any passat, els jutjats especialitzats en violència sobre la dona van tramitar un 24% més de denúncies que al mateix període del 2005.

Més denúncies en un any

És per aquest motiu que la presidenta del TSJC va insistir ahir en la sobresaturació que pateixen aquest tipus de jutjats, que van rebre només al segon semestre del 2006 un total de 15.098 denúncies, quan al mateix període de l’any anterior n’havia rebudes 12.210.

A hores d’ara, els jutjats de violència sobre la dona tenen en tràmit 10.888 denúncies més. Una xifra que duplica la del 2005.

Augmenta la saturació

L’any passat, els jutjats catalans van rebre un 3% més d’assumptes que al 2005 i van resoldre un 1,2% més de causes. La memòria del TSJC indica també que la sobrecàrrega als òrgans judicials ha augmentat un 2% en aquest període.

Alegret ha insistit en la necessitat de donar una empenta a la renovació de l’oficina judicial, pendent des de fa dos anys. Ha denunciat també la mobilitat dels funcionaris que fa que el 40% del personal siguin interins.

Massa afers mercantils

Una vegada més, els jutjats en què ha augmentat més el nombre de casos rebuts han estat els de violència de gènere.

Però el segueixen a la llista els jutjats mercantils, que han incrementat el nombre d’assumptes en un 8%; els de primera instància, amb un increment del 5%; i els encarregats dels contenciosos administratius, que han rebut un 4% més de denúncies.

Ara bé, per contra, la sobrecàrrega de feina ha disminuït a les audiències provincials (-5%), als jutjtats de menors (-4%) i al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (-3%).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento