Santa Coloma de Gramenet estrena el canvi de cara del renovat Mercat Sagarra

  • El mercat guanya espai i s'adapta a les necessitats actuals.
  • La reforma, liderada per l'Àrea Metropolitana de Barcelona, ha tingut un cost de 2,5 milions d'euros.
  • Les obres també han servit per remodelar els carrers dels entorns.
Una de les 24 parades del renovat Mercat Sagarra de Santa Coloma de Gramenet.
Una de les 24 parades del renovat Mercat Sagarra de Santa Coloma de Gramenet.
MIQUEL TAVERNA
Una de les 24 parades del renovat Mercat Sagarra de Santa Coloma de Gramenet.

El Mercat Sagarra de Santa Coloma de Gramenet, que data del 1932 i és el més antic de la ciutat, acaba de reobrir les seves portes convertit en un mercat del segle XXI.

La remodelació, liderada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Ajuntament gramenenc, ha respectat la façana exterior original, que és obra de l’arquitecte Josep Alemany i Juvé i forma part del Pla Especial de Protecció del Patrimoni del municipi. L’interior del mercat, però, s’ha adaptat totalment a les necessitats actuals de paradistes i compradors.

Durant els treballs de millora d’aquest espai comercial, els paradistes van seguir amb la venda en una carpa provisional ubicada al passeig Llorenç Ser-ra."Ara el mercat compta amb maquinària nova, una nova sala de reunions, i hi han menys olors, entre d’altres millores. Quan els mercats s’envelleixen perden atractiu i les parades no venen. Amb aquesta remodelació, el Sagarra ha tornat a nèixer, cosa que ha retornat la il·lusió a comerciants i clients", afirma Xavier Segura, cap d’Espai Públic de l’AMB.

L’obra, amb un pressupost total de 2,5 milions d’euros (1.850.549,29 els ha aportat l’AMB, que també ha finançat amb 450.000 euros la carpa provisional), ha contemplat l’enderroc de les antigues parades, el forjat del sostre de la planta del soterrani i la solera, així com la substitució de la coberta. A la planta baixa, de 988 m2, s’hi han instal·lat  24 parades de 15 m2 cadascuna, col·locades en tres fileres: dues adossades a les façanes i una central. La planta ha conservat els quatre accessos principals existents i recull a la part central les escales i ascensors i el despatx de direcció. El soterrani s’ha ampliat per encabir la logística del mercat. Pel que fa a l’altell, dividit en dues parts i amb una superfície de 96 m2, s’ha reservat per albergar una sala de reunions i un recinte d’instal·lacions.

Per celebrar la reobertura del mercat, que es va inaugurar la setmana passada, s’han organitzat diverses activitats durant els darrers dies, entre les quals un sorteig diari de 100 euros en vals de compra que va començar el passat dilluns i que s’allargarà fins demà divendres.

Reforma de carrers

Les obres del Mercat Sagarra s’emmarquen en un projecte més ampli que han impulsat l’AMB i l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet per remodelar els entorns de l’edifici . D’aquesta manera, es vol potenciar el comerç com activitat motora del centre de la ciutat.

Les actuacions han consistit en la reurbanització dels principals carrers dels voltants per convertir-los en vies de plataforma única i crear, així, una gran àrea comercial i per a vianants, amb més de 20.000 m2 d’espai públic renovat.

En aquesta zona, només els busos, els vehicles de serveis i els dels veïns que hagin d’accedir als seus aparcaments particulars, poden circular, cosa que garanteix la pacificació del trànsit. Per fer prevaldre aquesta norma està previst instal·lar-hi càmeres de videovigilància.

Els paradistes, contents amb la reforma

Nuri Giménez Moliné (Nuri Fruits Secs). "Vaig començar de dependenta del mercat fa 50 anys i després vaig comprar una parada de fruita i verdura i una altra de fruits secs, que és la que mantinc, fa uns 15 anys. Venem fruits secs, llegum seca, espècies i pasta per sopa. Les instal·lacions eren molt velles, tenien 80 anys, mai s’hi havia fet una reforma integral. Ara, tenim un mercat actual, modern i il·luminat, on cada parada té la seva personalitat. La gent al carrer està contenta que li hagin arreglat el seu patrimoni".

Pedro Pelegrin (Polleria Néts de Joana). "Ens ha quedat una parada molt funcional i minimalista, sense coses pel mig per poder moure’ns més bé per l’interior, i feta amb materials nobles. A la gent li està fent gràcia la novetat. Ens hem posat al dia, perquè el mercat estava una mica abandonat. Hi ha molta competència al petit negoci i els comerciants que no es posen les piles ho tenen més difícil".

Josep Duran (Peixos Duran). "Era un mercat molt antic i ja feia falta una reforma, perquè estava molt anticuat. Iha quedat molt bé. Estem a la parada número 10 i portem 60 anys al mercat. Van començar aquí els avis i els pares i ara hi sóc jo. A la nova parada hem guanyat espai, facilitat de treball i modernitat. I aixó implica més despeses, perquè hem guanyat també en serveis. Però ha quedat molt maco".

Transformació d’altres mercats

Per dinamitzar l’economia i el petit comerç, l’AMB també treballa en la remodelació d’altres mercats. El 25 d’octubre es va inaugurar la primera fase del nou Mercat Municipal de Pallejà (la segona permetrà crear un supermercat en el mateix equipament). També s’han iniciat les obres del mercat de l’Hospitalet de Llobregat i, a l’estiu, començaran les del de Sant Feliu de Llobregat. D’altra banda, està pendent de rehabilitació el mercat de Sant Boi de Llobregat.  Segons Xavier Segura, cap d’Espai Públic de l’AMB, l’Àrea Metropolitana de Barcelona ha invertit aquest mandat uns 17 milions en mercats, la meitat del cost total de les intervencions.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento