Catalunya és la comunitat on més triguen a cobrar els proveïdors de l'administració: 138 dies

  • És 4,6 vegades el termini màxim permès per llei, que és de 30 dies.
  • També és la que més factures impagades té. per un valor de 590 milions d'euros.
  • Catalunya, Andalusia i la Comunitat Valenciana concentren el 53,6% del deute.
Bitllets de cinc euros.
Bitllets de cinc euros.
ACN
Bitllets de cinc euros.

Les administracions públiques no estan fent els deures pel que fa als pagaments a proveïdors i gairebé dos anys després de l'entrada en vigor de la llei de morositat, continuen sense complir el termini màxim permès. Segons la Federació Nacional d'Autònoms-ATA, el termini mig de pagament de les administracions a Catalunya és de 138 dies, més de quatre vegades per sobre del permès.

La llei de Morositat va entrar en vigor al juliol de 2010 amb un període d'adaptació que va acabar l'any passat, un temps durant el qual les administracions públiques havien de reduir el temps que trigaven a pagar a 50 dies, el 2010 i el 2011, a 45, el 2012 i a 30 l'1 de gener de 2013. En el sector privat, el termini de pagament el 2010 i el 2011 era de 85 dies, el 2012 va ser de 75 i l'any passat de 60. A nivell estatal, però, triguen 81 dies de mitjana gairebé dos anys després de l'entrada en vigor de la llei.

Es dóna el cas que el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques va modificar al juliol el sistema per calcular el termini mig de pagament de les factures. Ara, les administracions públiques disposen de 30 dies per validar la factura, cosa que abans feien en uns pocs dies.

Catalunya és la comunitat on els proveïdors de les administracions púbiques més triguen a cobrar les factures. La segueixen la Comunitat Valenciana (135 dies) Andalusia (132) i Múrcia (127), mentre que a la Rioja (32) i Galicia, Navarra i el País Basc (38) és on es triga menys.

No obstant i malgrat les contínues denúncies dels farmacèutics i les entitats del tercer sector, entre d'altres, la Generalitat defensa que els ens públics del sector de la sanitat paguen els rebuts en 42; que els del sector educatiu ho fan en 90 dies, i que els treballen als serveis socials els abonen, a 24.

Catalunya també és la comunitat amb més factures impagades per un valor que arriba als 590 milions d'euros, un 14,8% més del que devien les administracions al juny. La tornen a seguir Andalusia (481) i la Comunitat Valenciana (448). Totes tres concentren el 53,6% del deute total amb els autònoms, que és de 2.835 milions d'euros, 6,1% més que al juny. A la Rioja, Cantàbria i Navarra és on menys diners es deuen: 14, 25 i 43 milions d'euros, respectivament.

El Parlament va instar al Govern, aprovant a l'octubre una moció d'ICV-EUiA, al Govern a publicar tota la informació sobre l'endeutament de la Generalitat a Internet amb l'objectiu que els ciutadans puguin consultar-la lliurement per conèixer quin és el deute contret de cada administració, els seus creditors, les condicions del deute i la informació del pla de pagament a proveïdors. A la web transparencia.gencat.cat, ja hi ha algunes de les dades.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento