Una nova ruta per explicar tota la història del Camp de la Bota

  • El dissabte dia 22 de novembre es farà un itinerari guiat pel Camp de la Bota.
  • El terreny ha passat de ser un camp de tir a ser el Parc del Fòrum.
  • El Camp de la Bota era un barri de barraques fins als anys 90.
Roba estesa amb el Castell de les Quatre Torres de fons a l'antic barri de barraques del Camp de la Bota.
Roba estesa amb el Castell de les Quatre Torres de fons a l'antic barri de barraques del Camp de la Bota.
Ajuntament de Barcelona
Roba estesa amb el Castell de les Quatre Torres de fons a l'antic barri de barraques del Camp de la Bota.

Avui dia reconeixem el Camp de la Bota, situat a la frontera entre Barcelona i Sant Adrià de Besòs, com el Parc del Fòrum, però té tota una història al darrere que, des de Barcelona Activa, es vol explicar ara a través del projecte Treball als barris del Districte de Sant Martí. A més, compta amb la col·laboració de la Biblioteca Ramon d’Alòs i Moner i de l’Associació de Botiguers del Besòs.

L’activitat  –una ruta divulgativa– va a càrrec de Josep Maria Monferrer, creador de l’Arxiu Històric de la Mina i del Camp de la Bota i autor del llibre El Camp de la Bota, un espai i una història.

El Camp de la Bota ha sigut testimoni directe de l’evolució del barri de la Mina des que, a principis del segle XIX, els soldats francesos que ocupaven Barcelona hi van anar a fer pràctiques de tir en aquell tros de platja deshabitada. A prop de la desembocadura del riu Besòs, hi havia un petit turó, que es va  convertir en un punt de referència pels soldats francesos. En francès, d’un turonet se’n diu butte i allò era el camp de tir de la butte. Aquest és l’origen del nom de Camp de la Bota.

El General Juan Zapatero és un altre dels protagonistes de la història d’aquest antic camp de tir, ja que, sota la seva capitania general –l’any 1858– es va ordenar la construcció del Castell de les Quatre Torres en un moment de protestes socials als carrers de Barcelona, degut a la situació de misèria que vivien els col·lectius obrers de la ciutat.

Però, un dels episodis més negres que es va viure en aquest terreny succeeix entre el 1939 i el 1952, durant la repressió franquista. I és que el Camp de la Bota va ser l’emplaçament on es van afusellar prop de 1.734 persones. Josep Maria Monferrer recull al seu llibre El Camp de la Bota, un espai i una història el que el periodista Josep Maria Huertas Claveria va escriure a la revista l’Avenç (2004): l’aleshores vicari de Sant Adrià de Besòs, mossèn Pere Ribot, recordava les matinades de 1941: "El meu despertador era quan a les 7 del matí afusellaven els condemnats. I pels trets de gràcia sabies quants havien mort cada dia".

Per saber tota la història dels veïns del Camp de la Bota que van viure-hi prop de 60 anys i saber amb exactitud què és aquest terreny i quina és la seva història cal apropar-se a la Rambla de Prim el dia 22 per seguir aquesta nova ruta guiada.

Itinerari guiat i amb degustació

La primera ruta pel Camp de la Bota és dissabte, 22 de novembre a les 10.30 hores. El punt de trobada és el Centre Cívic Besòs, a la Rambla Prim 87-89. Josep Maria Monferrer n’és el guia i l’itinerari descobreix què hi havia abans de l’actual Parc del Fòrum. L’activitat consta d’una degustació de xusco (pa típic de la guerra civil i de la postguerra), una visita a una exposició de fotografies del Camp de la Bota i la ruta guiada, on es mostraran tots els espais que prèviament s’han vist a les fotografies. Per a inscriure's a la ruta, cal contactar amb la Biblioteca Ramon d'Alòs - Moner (Rambla de Prim, 87), telèfon 932 56 49 29 (horari, de dilluns  a divendres, de 16 h a 20.30h).

Presència a les xarxes

Treballs als barris: El Servei d’Ocupació de Catalunya, mitjançant el Projecte Treball als barris, dóna suport de manera prioritària als barris i a les àrees urbanes que, per les seves característiques, requereixen d’una atenció especial de l’Administració per tal de millorar-les des del punt de vista ocupacional. Al web del Servei d’Ocupació hi ha tota la informació detallada: www.oficinadetreball.cat.

Arxiu Històric de la Mina: L’Associació Arxiu Històric i Centre de Documentació de La Mina i del Camp de la Bota és una entitat sense ànim de lucre, nascuda de la Plataforma d’Entitats i Veïns del barri. La seva documentació escrita, gràfica i oral, és fruit del treball en xarxa dels seus membres i de la gran participació dels veïns que la senten com un patrimoni del barri. El seu principal objectiu és que no es perdi la memòria històrica d’aquests barris perifèrics.(www.desdelamina.net/arxiuhistoric).

Xarxes socials: A Twitter, el compte on es pot seguir la informació del barri és @desdelamina.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento