Pacten amb els lladres per evitar furts a Sagrada Família

  • Propietaris de ‘xiringuitos’ acorden no trucar la Policia.
  • A canvi que els carteristes no molestin els seus clients.
  • Els comerciants reclamen reforç de la seguretat.
L’augment de la presència de lladres als entorns del temple de la Sagrada Família, que creix ara amb l’inici de la temporada alta de turisme, ha fet que alguns comerciants de la zona hagin hagut de
pactar amb els carteristes per evitar que robin els seus clients.

Fa quatre anys que Diego és l’encarregat d’una guingueta al parc de la plaça de la Sagrada Família. "«He vist moltes coses aquí", explica referint-se a fets delictius que pateixen cada dia els comerços, els turistes i els veïns. Al final han optat per pactar.

"Ho hem provat tot", assegura, i l’única fórmula eficaç ha estat oferir "pactes de no agressió" als delinqüents.

"La policia no ens soluciona res", explica indignat. José Luis Pérez, un client habitual de la terrassa del bar, al que ja li han robat tres telèfons mòbils, relata com fins i tot va haver un intent de rebel·lió ciutadana.

"Estaven robant a uns turistes a la cua de la Sagrada Família, mentre els policies cridaven l’atenció a uns joves per posar els peus als bancs".

En recriminar-los l’actitud, els agents se’n van sortir dient: "Vostès no saben quines són les nostres prioritats".

Hem aguantat escupinades, intents d'agressió i amenaces
Els usuaris i comerciants de la plaça els van recordar indignats com "havíem d’aguantar escupinades,
intents d’agressió i amenaces".

Pacte de cavallers

Davant això, els comerciants van decidir anar a trobar els "xoriços més habituals" i pactar. Un pacte d’honor, un "viu i deixa viure" que evita ficar-se un amb l’altre.

Així, "si els lladres no roben a la terrassa del meu establiment, jo no truco a la policia quan els veig aparèixer", revela Diego.

Els comerciants han advertit canvis en els fets delictius i que ara hi ha lladres més professionals.

Operatius de vigilància

Hi ha més policies al voltant de la Sagrada Família però també més lladres
Ahmed, propietari del bar La Solana Gallega, ubicat al carrer Provença, cantonada amb la plaça de la Sagrada Família, es lamenta que "cada vegada és pitjor". Admet que hi ha més policia, "però també més lladres".

La Guàrdia Urbana reconeix a 20 minutos que la zona és un dels punts més conflictius de Barcelona, pel que fa a petits furts i robatoris. Així, a banda dels Mossos, la Policia Local hi té desplaçades diverses unitats territorials de vigilància i proximitat que es reforçaran aquest estiu.

Del mapa a la bufetada

Els comerciants estan preocupats pel canvi d’hàbits dels delinqüents. "Abans venien amb un mapa per amagar el que tens sobre la taula i robar el que poden", però ara la tàctica és diferent. "Han de sortir amb alguna cosa", i per que així sigui fins i tot "et poden clavar una bufa", explica Diego.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento