La pobresa es cronifica en un 64% dels atesos per Càritas

  • El 2013, la institució social va atendre un total de 165.263 persones.
  • Persones que ja van ser desnonades tornen a tenir dificultats per pagar lloguers.
  • Un 46% dels ciutadans atesos per Càritas són nascuts aquí, enfront d'un 54% d'immigrants.
Salvador Busquets, director de Càritas Diocesana, i durant 17 anys director de la Fundació Arrels.
Salvador Busquets, director de Càritas Diocesana, i durant 17 anys director de la Fundació Arrels.
ACN
Salvador Busquets, director de Càritas Diocesana, i durant 17 anys director de la Fundació Arrels.

El nou director de Càritas des del juliol, Salvador Busquets, ha explicat aquest dilluns que la situació de pobresa de les persones que reben ajuts a Barcelona s'està fent crònica, ja que el 64% dels  atesos el 2013 ja havien demanat ajuda a la institució abans. El 2013 Càritas va atendre 21.471 persones a la capital catalana i 143.792 més a les delegacions parroquials (en total, 165.263 persones).

Aquesta realitat està donant pas a una segona onada de desnonaments de persones que ja van ser expulsades de casa seva per no poder pagar la hipoteca o el lloguer i que ara recorren de nou a Càritas per no perdre la llar de nou. L'entitat encara no ha quantificat aquests casos, però un 57% de les 1.340 mediacions del 2013 van ser per hipoteques i un 43% per lloguers. Aquest servei, creat fa dos anys, ha evitat 617 desnonaments de 2.300 casos.

Pobres amb feina

El nou perfil de la pobresa a Barcelona també és més local, perquè un 46% dels atesos ha nascut aquí. De 2000 a 2007, en canvi, el perfil era eminentment immigrant. Busquets xifra en un 14% –el doble que abans de la crisi–els treballadors «pobres». I és que la precarietat laboral fa que tenir feina no sigui garantia de sortir de la pobresa. Un 69% dels atesos en edat laboral està a l'atur.

Busquets ha demanat als governs més compromís en fer polítiques d'assistència a les persones. I reconeix que si no s'hagués posat en marxa el procés sobiranista a Catalunya els problemes socials «estarien posicionats a un nivell superior», també als mitjans.

Per al nou director de Càritas, també és «un perill» que s'estigui fiant la sortida de la crisi a un mercat de treball «que ja no és una garantia per sortir de la pobresa». Les polítiques d'austeritat no han estat efectives, segons Busquets, que considera l'atur, l'habitatge i la pobresa infantil els tres grans problemes de la societat catalana.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento