Els ‘okupes’ es resisteixen a perdre la Universitat Pirata

Els joves eviten el desallotjament sorpresa dels Mossos. Es tracta d’una antiga caserna de la Guàrdia Civil afectada per un projecte urbanístic.
Concentració, ahir a la tarda, davant la Universitat Pirata, on es van fer les primeres activitats. (Hugo Fernández)
Concentració, ahir a la tarda, davant la Universitat Pirata, on es van fer les primeres activitats. (Hugo Fernández)
Concentració, ahir a la tarda, davant la Universitat Pirata, on es van fer les primeres activitats. (Hugo Fernández)
El símbol de la resistència okupa a Barcelona és ara la Universitat Pirata, a la casa Miles de Viviendas, al passeig Joan de Borbó de la Barceloneta. Es tracta d’una antiga caserna de la Guàrdia Civil que passarà a mans de l’Autoritat Portuaria.Una vintena d’okupes van anunciar ahir la «resistència pacífica» davant el previsible intent –el segon– de desallotjament per part de la Policia. Ahir, de matinada ho van intentar els antiavalots dels Mossos d’Esquadra.

El centenar de joves de tots els països que habitualment col·laboren en la universitat okupa, van criticar l’intent de desallotjament «de cara a la galeria, en època electoral» quan, «és un problema que ells mateixos (els polítics) han generat».

L’Ajuntament preveu que a la zona, una vegada desenvolupada la transformació de la Barceloneta, s’hi facin equipaments com el parc de Recerca o un hotel, projectes que també reben el rebuig d’algunes plataformes veïnals partidàries de mantenir els quarts de casa.

Per la seva part, veïns, com els de la Plataforma en Defensa de la Barceloneta, van assegurar ahir que el que han fet els okupes és «recuperar un immoble abandonat» des de feia deu anys. Aquests residents tampoc es queixen: «no són okupes dels sorollosos».

Al llarg de la setmana es realitzaran diverses activitats de «resistència pacífica», en les que hi haurà actuacions i passis de pel·lícules.

200 alumnes a la setmana

Agermanada amb altres centres o similars de Copenhague, Los Ángeles, Toronto o Xile, la Universitat Pirata va néixer per lluitar contra «la propietat intel·lectual», diu Vicente Lobos. A la UP s’hi fan tallers de tota mena. Inaugurada el 15 de novembre del 2006 rep una mitjana de 200 alumnes cada setmana i «vénen de molts països». Seminaris com els dedicats a les televisions pirates són els que han congregat més adeptes, però també han sorprès els de costura, bricolatge sexual o els de fisikultura urbana i feminisme. La Universitat Pirata no només ha rebut el suport internacional, sinó de veïns de la Barceloneta, molts dels quals «participen en tallers i seminaris».

Mostrar comentarios

Códigos Descuento