El nou mercat dels Encants fa un any amb bones perspectives

  • Prop de 150.000 persones compren setmanalment en aquest mercat.
  • Ha rebut cinc milions de visitants en el seu primer any en funcionament.
  • Els Encants faran proves pilot d'obertura en diumenges a partir de 2015.
L'espectacular coberta domina el nou edifici del Mercat dels Encants, a la pl. de les Glòries.
L'espectacular coberta domina el nou edifici del Mercat dels Encants, a la pl. de les Glòries.
Toni Albir/EFE
L'espectacular coberta domina el nou edifici del Mercat dels Encants, a la pl. de les Glòries.

Des de la inauguració, ara fa un any, de les noves instal·lacions del Mercat dels Encants, la plaça de les Glòries ha pujat un esgraó més en la seva transformació com a nou eix cultural, social, econòmic i turístic de Barcelona. Des que van obrir les portes els nous Encants, prop de 150.000 persones compren setmanalment en aquest mercat, que ha rebut 5 milions de visitants  en els seus primers 365 dies de funcionament. Els Encants alberguen 283 parades i botigues que donen feina a unes 700 persones.

L'horari d'obertura es va allargar fins a les 20.00 hores, dins de la nova oferta de serveis. L'autor de l'edifici dels Encants, ja emblemàtic, és Fermín Vázquez, qui va concebre el mercat com una plaça oberta que aprofita els desnivells de la Meridiana i el carrer Castillejos per col·locar les parades en rampes lleument inclinades.

Si fem memòria, els primers paradistes dels Encants es van situar a l'altra banda de la plaça de les Glòries (al carrer Dos de Maig) l'any 1928, traslladant-se dels entorns del Mercat de Sant Antoni amb motiu de l'Exposició Universal del 1929. Amb el desembarcament en la ubicació actual, l'antic mercat dels Encants i Fira de Bellcaire va passar a tenir consideració jurídica permanent.

Augment dels clients joves i familiars i de turistes

En aquesta nova etapa engegada fa un any, acull noves iniciatives socials i comercials i ha experimentat un augment de la clientela jove, familiar i turística. El mercat s'ha dotat d'una millor il·luminació i accessibilitat per tal de facilitar l'accés a persones amb mobilitat reduïda. La senyalització també s'ha millorat amb tòtems i plànols explicatius i decoracions amb vinils als exteriors i laterals d'algunes botigues.

La zona de restauració de l'Street Food s'ha fet més gran amb taules i barres. Aquesta àrea va acollir des de principis de juliol i fins a finals d'agost el Balcó Musical, amb actuacions de DJ's. A principis de juny, el mercat va ser la seu de la fira Vintage in Barcelona,  un punt de trobada de col·leccionistes, restauradors, dissenyadors de moda i antiquaris.

A finals d'octubre, els Encants podrien albergar una nova fira vintage organitzada per Lost & Found i els propis Encants. L'Associació de Comerciants també està preparant una important campanya de Nadal.

Els Encants faran proves pilot a partir del 2015 d'obertura els diumenges per veure com reacciona el públic i per dinamitzar comercialment la plaça en dies festius i atreure turistes. El cap de setmana de l'11 i 12 d'abril, els paradistes cediran espai a 50 parades convidades del Portobello de Nothing Hill, a Londres.

La subhasta, una activitat única

El mercat dels Encants ha celebrat tradicionalment i ara la segueix celebrant tots els dilluns, dimecres i divendres al matí la seva subhasta. En aquesta activitat, els subhasters o comercials dipositen mobles i restes d'estocs de fàbriques, magatzems o botigues sobre la superfície de la plaça central del recinte. Els subhasters formen lots amb els materials i, posteriorment, els subhasten en horari de 08.00 a les 09.30 hores.

Un gran carrer comercial

Els nous Encants ocupen l'espai on antigament es va ubicar el Bosquet dels Encants. La sensació de compra és a l'aire lliure, malgrat que l'edifici té una coberta que protegeix del sol i de la pluja. Bona part de l'oferta comercial es troba a peu de carrer, el mateix que amb serveis, com ara oficines, restauració, sanitaris o sales polivalents. La façana principal del mercat que mira a l'avinguda Meridiana està molt ben connectada amb la xarxa de metro, tramvia i autobús. L'aparcament subterrani té capacitat per a uns 300 vehicles.

La seva localització és a l'Avinguda Meridiana número 73. L'horari comercial és dilluns, dimecres, divendres i dissabtes de les 09.00 a les 20.00 hores, ininterrompudament. El transport públic per accedir al Mercat és variat: les línies de tramvia T4, T5 i T6 amb parada a la plaça de les Glòries; la Línia 1 de metro amb parada a la plaça de les Glòries i autobusos H12 (Gornal-Besòs-Verneda); 7 (Diagonal Mar-Zona Universitària); 62 (Plaça Catalunya-Ciutat Meridiana) i 92 (Passeig Marítim-Gràcia).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento