La Via Laietana emprèn una suau reforma amb el veto als autocars

  • S'ajorna el projecte per reduir els carrils de circulació.
  • Se suprimeixen les places per al transport de turistes.
  • La plaça Ramon Berenguer el Gran i el carrer de la Tapineria es transformaran per guanyar espai per als vianants.
Imatge del projecte de transformació de la plaça de Ramon Berenguer el Gran.
Imatge del projecte de transformació de la plaça de Ramon Berenguer el Gran.
Ajuntament de Barcelona
Imatge del projecte de transformació de la plaça de Ramon Berenguer el Gran.

La Via Laietana afronta una reforma suau que vol prioritzar els circuits de vianants i canalitzar el turisme però que no aborda encara el trànsit rodat. El Govern municipal deixa per a més endavant la transformació integral d'aquesta artèria viària i ara per ara, només en limita l'aturada d'autocars, eliminant els punts d'estacionament de les places d'Antoni Maura i de Ramon Berenguer el Gran.

A l'octubre començaran ja les obres per transformar la plaça on hi ha l'estàtua eqüestre de Ramon Berenguer III. S'eliminarà el desnivell d'aquest espai i el tros de calçada que ara s'introduïa a la vorera, aconseguint un espai pavimentat i al mateix nivell. El fossar contigu a la muralla serà accessible a través d'una graderia, amb la qual cosa el vianant guanyarà més espai transitable, tant a la mateixa plaça com al carrer de la Tapineria. La reforma costarà 1,6 milions d'euros i durarà un any.

Veto als autocars

Però la clau de la reforma és la prohibició que els autocars s'aturin per encotxar i desencotxar a la pl. Ramon Berenguer el Gran i a la d'Antoni Maura. S'evita, així, el col·lapse de trànsit que comporten les maniobres a la Via Laietana, a banda de les marees de turistes que dificultaven la circulació dels vianants en carrers poc adaptats a tant de tràfec.

La prohibició es farà efectiva a partir del novembre, amb la qual cosa els autocars hauran d'aturar-se a les places ja existents a Lluís Companys (2), plaça Drassanes (3) i pl. Catalunya (2), a banda de set places més ubicades al Passeig Colom.

Reforma pendent

Però la reforma en profunditat de la Via Laietana encara haurà d'esperar. Tot i que «la intenció és pensar un projecte que afecti la calçada» i que «prioritzi els vianants», segons que va indicar ahir la regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, el fet és que encara no hi ha un projecte sobre la taula. Homs aposta per encetar un diàleg amb veïns i comerciants, recentment aplegats en l'Associació de Comerciants de la Via Laietana.

Les obres de la Via Laietana coincideixen amb un llarg llistat de grans intervencions en artèries de la ciutat, com són la Diagonal, el Paral·lel, Balmes, Pg. Sant Joan i la plaça de les Glòries.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento