Les previsions de viatges turístics dels catalans per a les pròximes vacances, emeses ahir per l’Associació Catalana d’Agències de Viatges (ACAV), mostren un canvi d’hàbits notable. Escurcem el temps de viatge, anem a destinacions més properes, però combinem i fraccionem altres viatges al llarg de l’any.

A Catalunya, segons l’ACAV, es fan 10 milions de viatges l’any. El 40% dels catalans escull destinacions properes. Destaca la platja (Illes Balears i Costa Brava), i estades de turisme rural.

El clima espanyol

Idèntic percentatge de viatgers opta per destinacions espanyoles. Enguany, destaca la costa valenciana. Canàries, Cantàbria, Galícia i Euskadi són els altres destins amb més acceptació en combinar atractius naturals amb platja, cultura, gastronomia i un clima més fresc.

El 20% dels turistes catalans opta per un viatge internacional. Bones perspectives són les que ofereixen els creuers pel Carib i el Mediterrani, gràcies a l’impuls donat des del Port de Barcelona. Mèxic és un dels destins preferits i , per la intensa promoció, incrementa en un 17% els viatgers catalans.

Sobresurten entre les preferències turístiques els viatges exòtics per l’Àsia, com ara a Tailàndia i la resta d’Indoxina. A Amèrica Llatina es mantenen els viatges a Mèxic i despunten les demandes per anar al Perú, Costa Rica i Guatemala.

La fortalesa de la moneda europea enfront del dòlar també fa resurgir el turisme a Amèrica del Nord: Estats Units i circuits per Canadà.

Apartaments il·legals

L’associació d’Apartaments Turístics de Barcelona s’ha queixat de la ineficàcia de l’administració davant els apartaments il·legals. El sector demana lluitar contra els no reglats ja que perjudiquen la imatge de l’associació i de la ciutat. APARTUR ha formulat una queixa davant la Síndica de Greuges de Barcelona on sol·licita l’emparament per posar fi als perjudicis.

L’estrella europea. Croàcia

El país balcànic encapçala el rànquing de preferències dels catalans pel que fa als viatges europeus. Croàcia va començar a promocionar-se seriosament la tem-porada passada i enguany ofereix platja i cultura.

El somni. Llogar una illa

Al segment d’alt poder adquisitiu es troben novetats sorprenents. Enguany desta-ca una proposta per a les but-xaques més exclusives: el lloguer d’illes privades. S’ofe-reix un ampli ventall al Carib, les Seychelles o Tanzània.

Orient pròxim. Luxe i exotisme

Destinacions com Oman, Emirats Àrabs o Dubai són demandes peculiars i que fins ara eren poc accessibles als catalans. Viatges d’alt poder adquisitiu amb ampliació d’ofertes a Madagascar o Laos.

Barcelona guanyarà 33 nous hotels en dos anys i la majoria a Sant Martí

Suposaran 4.697 habitacions més. Barcelona tindrà en dos anys 33 hotels nous, segons l’Informe Planta Hotelera Barcelona 2007, de la consultorna CB Richard Ellis, que senyala que això suposarà guanyarà 4.697 habitacions noves.

L’Eixample tindrà nou establiments més; Ciutat Vella, vuit, però destaquen els 13 de Sant Martí. És a la zona del 22@ on s’aposta més per construir hotels, en concret, «el 40% dels nous projectes», segons la consultora, perquè hi ha «major disponibilitat de sòl» i el seu preu és més assequible.

Destí vacacional a l’alça

Barcelona, com a nucli de les companyies aèries de baix cost, s’ha consolidat com a «destí vacacional a l’alça», segons aquest informe, que també destaca el turisme de congressos.

La majoria d’hotels són de quatre estrelles (125), seguits dels de tres estrelles (96), dues estrelles (36) i d’una estrella (27). Hi ha 24 hoteles de cinc estrelles o de luxe.

Precisament, la majoria de nous projectes seran de quatre o cinc estrelles, el que atraurà un turisme de més qualitat.