Arrenca el curs amb més peticions de beca per a activitats extraescolars de la classe mitjana

  • Les entitats planifiquen el curs escolar amb la previsió de concedir prop d'un 25% més d'ajuts a les famílies necessitades.
  • El perfil dels qui ho sol·liciten s'obre a llars de classe mitjana pels estralls de l'atur.
  • Augmenten les ajudes del 100% per al menjador escolar.
Un grup d'infants i els seus monitors en una activitat becada per la Fundació Pere Tarrés.
Un grup d'infants i els seus monitors en una activitat becada per la Fundació Pere Tarrés.
Fundació Pere Tarrés
Un grup d'infants i els seus monitors en una activitat becada per la Fundació Pere Tarrés.

El curs escolar 2014-2015 comença aquest dilluns amb 1.552.058 alumnes, 12.000 més que el passat, cosa que el converteix en el més nombrós. També arrenca amb més peticions de beques, que, en el cas de les activitats extraescolars dirigides per les entitats de lleure educatiu, creixen fins a un 25%, i el perfil del sol·licitant inclou més famílies de classe mitjana.

«Un pot pensar que les colònies són un luxe, i no! Són una necessitat», aclareix Maria València, portaveu de la campanya solidària de la Fundació Pere Tarrés. L'entitat recull fons per subvencionar tant les colònies d'estiu, com les que es fan a l'escola dins el curs lectiu. «És una acció educativa que és molt important per l'evolució del nen», reivindica València.

La Pere Tarrés preveu becar fins a 6.200 infants aquest curs que ara comença, quan l'anterior van ajudar 5.048 nens. Aquesta creixement indica que les necessitats de les famílies augmenten, enlloc de disminuir. «No veiem els brots verds enlloc», ironitza València.

El mateix passa a Fundesplai, que el curs passat va atorgar 6.000 beques per a colònies escolars i preveu igualar o incrementar la xifra aquest curs. «Hem de fer mans i mànigues per mantenir l'equitat», concreta Josep M. Valls, portaveu de Fundesplai, qui demana que «tothom s'impliqui perquè això vagi millor».

Un estiu amb més ajudes

Les colònies escolars es consideren part de l'aprenentatge infantil, però suposen un luxe per algunes famílies. Les entitats comproven com ha anat canviant el perfil del sol·licitant. Continua havent-hi famílies desestructurades i en situació de vulnerabilitat, però, alhora, cada cop hi ha més llars de classes mitjana o mitjana-baixa que, en quedar-se a l'atur els pares, no poden pagar-ho.

A tall d'exemple, unes colònies de tres dies, amb tot inclòs, poden costar 112 euros. Fundesplai ho redueix a 87 euros per a les famílies que no poden arribar-hi. Aquest passat esriu, la Fundació Pere Tarrés ha ajudat 3.255 infants en risc social (un 40% més que l'any anterior) i Fundesplai, més de 4.500 nens (+45%).

Pel que fa a l'inici del curs, hi haurà 812.066 alumnes en el sistema públic, on, per primera vegada en tres anys, la plantilla de docents creix en 815 places, que afectaran a un miler de mestres. Així, n'hi haurà  64.777 docents. El curs també comença amb més presència de llengües estrangeres a les aules i Ensenyament vol continuar lluitant contra el fracàs escolar.

Més beques per al menjador

Després de modificar i revisar els criteris per atorgar les beques menjador i potenciar-ne l'equitat, Ensenyament ha fixat en 9.500 els infants que tindran dret a una beca menjador del 100% aquest curs, 2.800més que l'any passat. Aquest fet ha fet disminuir el nombre d'estudiants que estaran becats amb la meitat de l'import, però, en total, aquests ajuts arribaran als 69.000.

A més, i com a novetat, tots els nens i nenes, si no hi ha incidències, podran saber el primer dia de curs si se'ls ha concedit la beca. El Departament d'Ensenyament destinarà un total de 42,8 milions d'euros a aquests ajuts.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento