Alumnes d’ESO pengen 300 cartells on van matar anarquistes als anys 20

  • Són alumnes de 4rt de l’IES Vil·la Romana de La Garriga.
  • Han localitzat a Barcelona els llocs on van assassinar 424 persones durant el pistolerisme.
Dues alumnes pengennun cartell que recorda al Raval un sindicalista assassinat al carrer. (Ies Vil·la Romana)
Dues alumnes pengennun cartell que recorda al Raval un sindicalista assassinat al carrer. (Ies Vil·la Romana)

Fins a 300 cartells de color groc pengen als carrers de l’Eixample i Ciutat Vella per recordar les víctimes de la violència que es va viure a Barcelona entre el 1918 i el 1923.

Eren sindicalistes, anarquistes, advocats o pistolers i tots ells, fins a 424, són recordats ara gràcies als alumnes de 4rt d’ESO de l’IES Vil·la Romana de La Garriga.

Tres horas penjants cartells

S'ha intentat mostrar els dos bàndols, ja que no podem distingir qui era el bo qui era dolent
Dijous,
60 estudiants d’entre 15 i 16 anys van recórrer els carrers durant tres hores per penjar un bon grapat de cartells al lloc exacte on l’estudi de la historiadora Maria Amàlia Pradas, L’anarquisme i les lluites socials a Barcelona 1918-1923, ubica l’assassinat d’aquestes persones de diversos sectors.

"Volia ser un acte de recuperació de la memòria històrica", explica a 20 minutos el professor de Ciències Socials del Vil·la Romana, Joan Antoni Padrós, el qual apunta també que "es va intentar mostrar els dos bàndols, ja que no podíem distingir qui era bo o qui era dolent".

Els passejants poden llegir a cada cartell el nom i afiliació de la persona que va morir en aquell indret i un petit text on s’explica els fets que van ocórrer en aquell període als carrers de la ciutat.

"Als alumnes els ha agradat veure que la història no és una cosa llunyana", remarca Padrós. Dividits en sis grups, van recórrer diverses zones: el Born, l’Esquerre de l’Eixample, el Barri Gòtic i el Raval, que és on més víctimes del pistolerisme hi va haver.

Patrons, obrers i pistolers

Als carrers de la ciutat hi van morir en només sis anys fins a 424 persones, totes elles víctimes dels enfrontaments entre la burgesia, els pistolers a sou i el moviment anarquista i sindical.

Entre ells hi havia 40 patrons i 29 encarregats d’indústries catalanes, 168 sindicalistes i anarquistes, 6 obrers amb posició antisindical, 76 obrers amb posició desconeguda, 30 agents de l’autoritat, 3 advocats de la CNT i 42 pistolers del Sindicat Lliure, entre d’altres. Els assassinats als carrers van ser una constant.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento