La Zona 11 de l'Eixample acull un nou pol de creativitat

  • Comprèn Pg de Gràcia i de Sant Joan, part de la Gran Via i la Ronda Sant Pere.
  • L'àrea compta amb nombrosos centres de formació i espais de co-working.
  • El pla confia en generar un creixement econòmic i dinamitzar socialment la zona.
Espai de co-working (oficines compartides) ubicat a la nova Zona 11 de la Dreta de l'Eixample. Aquesta àrea està promoguda per l'Ajuntament de Barcelona i vol dinamitzar econòmicament i socialment el barri.
Espai de co-working (oficines compartides) ubicat a la nova Zona 11 de la Dreta de l'Eixample. Aquesta àrea està promoguda per l'Ajuntament de Barcelona i vol dinamitzar econòmicament i socialment el barri.
AJUNTAMENT DE BARCELONA
Espai de co-working (oficines compartides) ubicat a la nova Zona 11 de la Dreta de l'Eixample. Aquesta àrea està promoguda per l'Ajuntament de Barcelona i vol dinamitzar econòmicament i socialment el barri.

La zona compresa entre el Passeig de Gràcia, el Passeig de Sant Joan, la Gran Via de les Corts Catalanes i la Ronda Sant Pere és un intens pol de creativitat a partir del projecte Zona 11, Àrea Creativa a la Dreta de l'Eixample, que impulsa l'Ajuntament. Aquest nou districte de creativitat, tecnologia i dinamització social vol emergir fixant-se en d'altres models ja consolidats a la ciutat, cas del districte tecnològic i de comunicació 22@ del barri del Poblenou, a Sant Martí.

La Zona 11 compta amb nombrosos centres de formació, espais de co-working (despatxos compartits), locals disponibles a peu de carrer i un important patrimoni modernista. Donat el seu gran potencial, el pla espera generar un creixement econòmic amb valor afegit, dinamitzar econòmicament la zona reforçant la cohesió social i el teixit cívic del barri i posar en valor el patrimoni històric, la vida cultural, els espais de barri i el talent de les persones.

Atractius, espai a espai

En l'àmbit de l'economia social, aquest punt de l'Eixample acull empreses del sector com la Cooperativa Abacus, la Xarxa d'Economia Social de Catalunya, Coop 57, la banca ètica Fiare, LabCoop, el Grup ECOS, així com 40 fundacions i 200 associacions censades.

Entre els espais de creació presents al barri, en sobresurten el del col·lectiu Makers of Barcelona (MOB), que aglutina a 120 professionals especialitzats en activitats creatives, innovadores i emprenedoria i que treballen des d'un local ubicat al carrer Bailèn. També hi ha quatre grans centres de formació:l'escola d'arts escèniques Eòlia, ITES, 9 zeros i l'escola ESERP. A més de la petjada modernista, a la Zona 11 es troben negocis relacionats amb el sector editorial i del còmic.

El projecte arrenca amb un capital inicial de 15.000 euros i amb una imatge i una pàgina web específica que informa de les activitats i de l'actualitat del col·lectiu.

Projectes de futur

Les primeres accions previstes en el marc de la Zona 11 són l'impuls a la implantació d'ateneus de fabricació digital, com ara espais de formació, recerca i producció a petita escala recolzats en les noves tecnologies, o bé el projecte Creixample de generació de nous espais públic-privats a partir de la instal·lació de contenidors en alguns xamfrans de l'Eixample. Aquestes estructures, de fàcil mobilitat, acolliran debats, exposicions i accions de promoció o de sensibilització. Les activitats seran itinerants.

Altres propostes que s'aniran desenvolupant sota el paraigua de Zona 11 són la creació de rutes de Tallers i Negocis Oberts per donar visibilitat a l'activitat de la zona, rutes emblemàtiques per posar en valor el patrimoni arquitectònic i cultural de l'àrea, taules de treball específiques i l'ampliació del nombre d'agents i socis implicats en aquesta iniciativa. Una de les primeres activitats va ser el Mini Makers Faire, la primera fira de makers celebrada a Espanya.

Iniciatives per a joves aturats

El Projecte 15x2 l'impulsen el districte de l'Eixample conjuntament amb el MOB. Promou que els joves talents que es trobin aturats es puguin incorporar a un grup de treball per tal de desenvolupar habilitats laborals i definir estratègies per dinamitzar la zona.

La jornada sobre emprenedoria i innovació social està promoguda per l'Oficina de Promoció Econòmica i es va celebrar el passat 11 de juny a la seu de l'escola ESERP Business School de Barcelona. Durant la jornada es va treballar sobre la promoció de l'emprenedoria social mitjançant l'organització de dues taules rodones i una xerrada que va permetre presentar diferents experiències d'emprenedoria social i donar a conèixer els recursos per desenvolupar iniciatives d'economia social.

El regidor de l'Eixample, Gerard Ardanuy, destaca que l'objectiu de Zona 11 és «potenciar la creació de sinèrgies entre els diferents actors ubicats en aquest espai».

Mostrar comentarios

Códigos Descuento