Barcelona és la ciutat on més s’ha encarit la carrera mínima del taxi

El sector defensa que la tarifa s’ha actualitzat perquè tenia un dels preus més econòmics de l’Estat. Són 1,85 euros més complements.
Els taxis de la ciutat de Barcelona són els que més van encarir la baixada de bandera i la carrera mínima durant l’any passat, segons un estudi de l’organització de consumidors Facua, elaborat entre 42 ciutats espanyoles, i fet públic ahir.La tarifa mínima diürna arriba als 1,75 euros, un 20,7% més que un any abans. La nocturna es va encarir d’un 19,4%, fins arribar als 1,85 euros, 10 cèntims més.

Aquestes dades no inclouen , per exemple, els dos euros entre la mitjanit i les sis del matí dels divendres, dissabtes, diumenges i festius o els tres de les nits especials (Sant Joan, Cap d’Any i Nit de Nadal).

Múrcia va ser la segona ciutat on les carreres mínimes es van incrementar més, però lluny de Barcelona (6,90%).

Tarifa barata

Aquest increment del preu, segons el secretari general del Sindicat de Taxistes de Catalunya, Luis Berbel, posa Barcelona «en línia amb la majoria de ciutats. La major part tenen tarifa mínima, però no a Barcelona, on és de les més barates».

«Hem millorat la baixada de bandera, però el quilòmetre es va quedar igual», va matisar el gerent de l’Institut Metropolità del Taxi (IMT), Miquel Àngel Martín.

De fet, segons l’estudi de Facua, només les gallegues Lugo, Ourense i Pontevedra tenen carreres mínimes més barates (entre 1,56 i 1,64 euros). Aquesta arrancada més barata es compensa amb un quilòmetre que es paga per damunt de la mitjana.

D’aquesta manera, només els trajectes d’un quilòmetre són més barats que la mitjana estatal. A la capital catalana costa 2,53 euros (2,851 per la nit i festius), mentre que la mitjana estatal és 2,87 euros i 3,75 euros.

En canvi, per un viatge més llarg, els taxis de Barcelona ja són més cars. Per exemple, una carrera de cinc quilòmetres costa aquí 5,65 euros (6,85 en festius i nocturns, complements no inclosos). El mateix recorregut, de mitjana a les 42 ciutats, costaria 5,12 euros i 6,55 euros.

Molts prefereixen la nit

Entre 2.500 i 3.000 dels taxistes barcelonins opten per treballar durant la nit. La xifra s’ha anat incrementant un 58% entre desembre i març, arran del canvi que permet carregar amb un suplement de dos euros, segons dades de l’IMT.

«La modificació ha fet a molts abandonar el dia, que té un servei suficient, per la nit, que ja té solucionada la mancança», va dir Berbel.

Diferència del 174% entre capitals

Al conjunt de l’Estat, el taxi es va encarir un 4,4%, dos punts per sobre de la inflació. Les diferències entre ciutats arriben al 174,5%. Les més cares són Tarragona, Múrcia i Lugo, i les més econòmiques, Santa Cruz i Almeria. A la capital tarragonina, cinc quilòmetres surten per 8,25 euros. A la ciutat canària, el mateix recorregut val 3,85. Els autors de l’estudi sobre les tarifes del taxi demanen als ajuntaments que escoltin els consumidors a l’hora d’apujar les tarifes, i no sols al sector. L’organització de consumidors també denuncia que no s’inspecciona prou els taxímetres i exigeix més controls de qualitat al sector.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento