Les famílies barcelonines que des d’ahir i fins al dia 20 preinscriuen el seu fill a una escola infantil tenen més oferta privada-concertada que pública. De les 14.150 places que hi ha de P-3, un 58% correspon a col·legis privats.

Si es desglossen les dades, s’observa que hi ha 5.950 places públiques, 7.400 concertades i 800 privades.

A Barcelona, els pares poden triar fins entre un mínim de sis escoles. La xifra pot pujar fins a 13 si a prop de casa seva hi ha pocs col·legis públics o concertats.

L’altra cara de la moneda

Les places oferides a l’educació secundària són el reflex invertit de l’infantil. De les 6.973 de primer d’ESO que s’oferten a la ciutat, un 66% són públiques (4.600). La resta, 2.373, són places concertades, ja que no es diposen de les privades.

L’entramat d’escoles o instituts públics varia segons el districte de la ciutat. Els dos pols oposats són Nou Barris i  Sarrià-Sant Gervasi.

El primer té 24 centres d’educació infantil i primària i 11 instituts públics, mentre que de privats en té set i vuit, respectivament. Encanvi, a Sarrià-Sant Gervasi hi ha set col·legis i sis instituts públics enfront de les 30 escoles i 27 centres de secundària privats. També l’Eixample i Les Corts tenen més centres concertats. Sant Andreu, Ciutat Vella i Gràcia tenen més instituts privats, però més col·legis públics.

Calendari d’inscripció

El proper dia 2 de maig es publicaran les llistes de sol·licituds als centres escolars amb els barems i el número aleatori assignat per al sorteig. I després d’un període de reclamacions, el 5 de juny es donarà la llista definitiva de l’alumnat admès a cada escola o institut.

Durant la setmana de l’11 al 15 de juny és quan s’haurà de fer efectiva la matrícula al centre aconseguit. Les famílies poden rebre informació personalitzada de l’evolució del procés amb missatges SMS al mòbil.

200 sol·licituds d’informació

El primer dia d’inscripció, l’oficina d’escolarització municipal, al carrer Bruc número 90, va atendre un centenar de persones. A aquestes consultes s’han d’afegir 108 fetes via telèfon. La majoria volien informació sobre el procés de matriculació i el calendari. Només una desena ha demanat la sol·licitud d’inscripció. De fet, el gran gruix de les famílies demanen aquest formulari a les escoles. L’oficina municipal recomana fer la inscripció al centre al qual es vol optar perquè així els coneguin. D’altra banda, Ciutadans veu «escandalós» que els pares no puguin triar l’idioma d’escolarització dels fills i va lamentar «l’incompliment» del dret a la preinscripció escolar bilingüe.