Els immigrants recorren als amics per comprar pis

  • Entre dos companys, però cada cop més, entre tres.
  • Un 5%, almenys 18.000 nouvinguts, s’hipotequen amb coneguts.
  • S’explica per la pujada de preus.
Asgher Ali i Shefqet Rehman comparteixen hipoteca. (Hugo Fernández)
Asgher Ali i Shefqet Rehman comparteixen hipoteca. (Hugo Fernández)
Asgher Ali i Shefqet Rehman comparteixen hipoteca. (Hugo Fernández)
L’augment espectacular del preu dels pisos els darrers anys, sobretot a l’àrea de Barcelona, ha portat, principalment, als immigrants a comprar pisos amb amics i altres persones amb què no comparteixen cap parentiu.

Un 4,7% dels nouvinguts catalans han optat per viure en un habitatge "en propietat amb amics", segons l’associació d’Ajuda Mútua als Immigrants de Catalunya (AMIC), del sindicat UGT.

Això significa que a Catalunya hi ha ara almenys 18.000 persones que comparteixen un pis en propietat, només si es compta la població activa.

Els pakistanesos, els que més

I entre el col·lectiu dels nouvinguts, qui més ha adquirit aquest hàbit han estat els pakistanesos, com va confirmar a 20 minutos el president de l’Associació de Treballadors d’aquell país a Barcelona, Javed Ilyas.

Ilyas, que també ven pisos a companys pakistanesos, apunta els motius que porten dos amics a comprar-se plegats un pis: "Escalada dels preus de l’habitatge i interessos cada cop més elevats".

Precarietat laboral 

La presidenta d’AMIC, Raquel Gil, considera que si accedir a un habitatge és complicat per a tothom, "més encara per als immigrants, que tenen pitjors sous i major precarietat laboral".

I per què els nouvinguts i no tant la població autòctona? "Nosaltres no ho fem perquè tenim el nucli familiar més arrelat. Ells vénen de fora i la seva família són els amics", raona Gil.

Fins ara s’havien de posar d’acord dos, però ara, amb els interessos més alts, ja és més habitual que en calguin tres. Ho diu Ilyas i també el darrer informe de la Universitat Pompeu Fabra i Tecnocasa.

En ell, es constata que entre el primer i el segon semestre del 2006, els grups de tres o més compradors titulars va augmentar del 10,9% al 13,9% sobre el total. Tot i això, segons aquest estudi, el 60,1% de les operacions es tanquen amb dos titulars i el 29%, amb un comprador.

La majoria lloga amb la família

Els nouvinguts prefereixen llogar amb la família (un 37,2%), segons dades de l’associació d’Ajuda Mútua d’Immigrants a Catalunya.

A continuació, se situa el lloguer amb els amics (27,3%), mentre que un altre 6,5% prefereix pagar les mensualitats pel seu compte.

Així, el lloguer és la fórmula més comuna (71% dels casos). La propietat, però, és la possibilitat que tria només el 23,99%. Sobretot amb la família (17,26%). L’informe d’AMIC del passat 2006 està fet amb dades estretes de 19.188 persones que van passar per les 50 oficines que la UGT té distribuïdes per tota Catalunya.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento