La primavera fa créixer les consultes per depressió

Fins a un 15% més de pacients amb aquests símptomes acudeix als ambulatoris. La recaiguda de persones amb trastorns mentals puja.
Contra el que pugui semblar, les temperatures més càlides i la prolongació de les hores amb llum de dia afecten negativament bona part de la població. Metges de capçalera, psicòlegs i psiquiatres coincideixen a dir que l’arribada de la primavera suposa un augment de les consultes relacionades amb símptomes depressius o amb l’astènia primaveral.Fatiga, insomni o un estat anímic baix són alguns dels trets que indiquen que un pacient pateix les conseqüències de la primavera. I de fet, fan que les consultes al metge de capçalera augmentin entre un 10 i un 15%.

Són dades de l’Asociación para la Defensa de la Sanidad Pública, que es confirmen si es té en compte que un metge d’un Centre d’Atenció Primària atén de mitjana 25 casos a la setmana amb aquests símptomes.

Els malalts psíquics

Per a la major part de les persones amb alguna malaltia amb un factor emocional (depressió, esquizofrènia...), el canvi d’estació fa que els símptomes s’aguditzin.

«Aquests pacients es troben més apàtics, més tristos», explicava a 20 minutos la psicòloga Marta Arasanz, de l’Institut Català de Sexologia i Psicoteràpia, i afegia que «pateixen una manca d’energia per a enfrontar-se a la vida quotidiana».

Amb la primavera s’agreuja també la manca de concentració o de memòria i fins i tot els trastorns de son.

Com a solucions a aquestes molèsties gairebé inevitables, metges i psicòlegs proposen respectar i mantenir les hores de son i seguir una dieta lleugera, completa i equilibrada.

Unes recomanacions que serveixen també per als qui en aquest període pateixen fatiga i un estat anímic baix.

Digue’ns

... com t’afecta la primavera

Explica’ns-ho a...

E-mail: noesven@20minutos.es

Correu: Pl. Universitat, 3, 7 è 3A.

O a www.20minutos.es

Tristos. També a la tardor

Els canvis estacionals fan que augmentin l’ansietat o la depressió. Però tal com apunta l’Ana Bertolín, metgessa de capçalera a l’EAP Numància, «a la tardor es dóna més que ara per la reincorporació a la feina».

Al·lèrgies. Que ja es noten

La Sociedad Española de Alergología ha advertit que aquesta primavera serà terrible pels al·lèrgics, amb el doble de nivells de polen que l’any passat degut a l’hivern sec. Molts al·lèrgics ja han començat a visitar els CAP.

Uns s’adapten... d’altres hi conviuen

El cos s’acostuma a les temperatures càlides i supera la fatiga dels primers dies de primavera. Però per als qui pateixen trastorns afectius es tracta d’un repunt en els símptomes que tenen habitualment.

4 preguntes sobre...

L’astènia primaveral

1 Què és l’astènia primaveral?

És una sensació subjectiva de cansament, tant físic com intel·lectual, sense causa orgànica coneguda, que es manifesta durant els mesos de primavera.

2 Quins són els símptomes?

«Em costa posar-me en marxa», aquesta és la frase que fan servir la majoria de pacients quan arriben a la consulta del metge, segons els professionals consultats per 20 minutos. L’astènia primaveral va acompanyada de tristor i de petites baixades en l’estat d’ànim.

3 A qui afecta més la primavera?

Les persones joves acusen més els canvis que comporta el canvi d’estació. La fatiga pròpia de l’astènia primaveral és més habitual que la pateixin les dones.

4 És bo vitaminar-se?

No és recomanable prendre un complex vitamínic, ja que «tant l’excés com la carència poden fer mal a l’organisme». Ho explica la doctora Ana Bertolín, de l’Equip d’Atenció Primària Numància. Recomana, en canvi, seguir una dieta sana, fer exercici físic i mantenir les hores de son.

Com li afecta la primavera?

Mireia Navarro. Agència viatges, 27 anys

«M’afecta positivament»

«De moment, primavera no hem tingut gaire, però quan arriba, m’afecta de manera positiva. A més, no tinc al·lèrgies ni problemes d’aquest tipus. M’agrada perquè el sol em motiva. És cert que el cos s’ha d’acostumar al canvi d’estació, però, a mi, em costa menys fer les coses».

Antonio Casals. Jubilat, 64 anys

«No varia gaire el meu estat d’ànim»

«Ni ara ni abans, mai m’he notat cansat ni deprimit. Normalment no m’afecta, però aquest any em trobo millor, més eufòric. Tot i això, en general, durant la primavera, no varia gaire el meu estat d’ànim, continuo com la resta de l’any».

Angelita Gallego. Limpieza, 56 años

«Mi marido y mi hija están más tristones»

«A mí no me afecta, no tengo tiempo de fatigarme. Pero mi marido y mi hija están más tristones, más apagados. Yo ya se lo he notado. También los cambios de tiempo, como la lluvia, les afectan. Duermen mal... Cada vez hay más gente depresiva... ».

Mostrar comentarios

Códigos Descuento