Barcelona guanya equipaments socials per a les entitats de barri

  • Entitats i associacions demanden més espais on desenvolupar les seves activitats.
  • Els nous espais es troben als districtes de Sants-Montjuïc, Sant Andreu i Nou Barris.
  • Finalment s'ha aprovat el Pla Especial Urbanístic per a la regulació del Canòdrom de Sant Andreu.
Detall de la Fàbrica Fabra i Coats, que ja compta amb més de 100 anys d'història.
Detall de la Fàbrica Fabra i Coats, que ja compta amb més de 100 anys d'història.
AJUNTAMENT DE BARCELONA / ARXIU
Detall de la Fàbrica Fabra i Coats, que ja compta amb més de 100 anys d'història.

Una de les demandes habituals de les associacions de veïns i de les diverses entitats és disposar d’espais on poder desenvolupar les seves activitats. Aquests equipaments de caire social són vitals per a dinamitzar la vida veïnal i representen un punt de trobada per a molts barcelonins i el lloc on pensen les accions encaminades a dinamitzar el seu barri.

L’Ajuntament de Barcelona està impulsant una sèrie de nous equipaments als districtes de Sants-Montjuïc, Nou Barris i Sant Andreu, entre els quals destaca el Canòdrom, envoltat de polèmica. Per la seva banda, diverses associacions de veïns demanden tenir més pes en la coordinació d’aquests locals socials.

Equipaments

Sants-Montjuïc. L’històric edifici de la Lleialtat Santsenca és reobrirà tot respectant el seu disseny i estructura originals. Constarà d’un atri que permetrà l’entrada de llum natural, a més d’estar dotat amb diversos espais, com ara una zona de lectura, dos bucs d’assaig aïllats acústicament i també diversos magatzems. Parlar de la Lleialtat Santsenca és parlar d’història. El primer cop que es va utilitzar l’edifici , dissenyat pel mateix arquitecte responsable de la façana del Molino, Josep Alemany, va ser per allotjar una de les primeres cooperatives de treballadors creades a Sants. Amb l’arribada del franquisme, l’edifici va ser expropiat per la Falange i, més tard, va convertir-se en fàbrica de torrons i en una sala de festes coneguda pel nom de Bahia, fins que es va clausurar i va ser okupat per veïns del barri de Sants.

Sant Andreu. El Nou Casal del Barri  obre les seves portes després de dos anys i mig d’obres per donar cabuda a 19 entitats del districte que demanaven un lloc on reunir-se, entre les quals es troben la Germandat de Trabucaires o els Gegants i Grallers de Sant Andreu. L’equipament també disposa de tres bucs d’assaig i de material musical. D’altra banda, es rehabilitaran la Sala de Calderes i Can Fontanet, dos edificis que es troben dins de l’emblemàtic recinte fabril de la Fabra i Coats, una zona de gairebé 30.000 metres quadrats. El primer es destinarà a fins museístics mentre que el segon acollirà el Centre d’Interpretació dels Tres Tombs.

En tercer lloc, el Consell Plenari de l’Ajuntament ha aprovat definitivament el Pla Especial Urbanístic per a la regulació de l’equipament del Canòdrom, situat al carrer de la Riera d’Horta, 3-31, de Sant Andreu. Contempla la restauració de l’edifici catalogat i la recuperació del conjunt arquitectònic original. Serà un equipament cultural i les obres començaran a l’octubre.

Nou Barris. L’Espai Comunitari Porta Sóller ja està preparat per al públic després d’una sèrie de reformes. El local servirà per donar suport a altres espais del barri, com  ara la ludoteca, el casal de gent gran o el centre cívic.

Les inversions.

L’edificació del nou Casal de Barri de Sant Andreu ha suposat una inversió de 5.650.000 euros, la més alta, seguida per la Lleialtat Santsenca, amb un cost de 4.115.000 d’euros. Pel que fa al Canòdrom la xifra arriba fins als 1.300.000 euros. Al mateix barri de Sant Andreu la rehabilitació de la Sala de Calderes i Can Fontanet de Fabra i Coats sumen un total de 705.000 euros. D’altra banda, les reformes dutes fins a dia d’avui a L’Espai Comunitari de Porta Sóller de Nou Barris han estat per valor de 500.000 euros, però es preveu que encara calgui fer-hi una segona intervenció, que suposarà 400.000 euros més.

Les dates.

El nou Casal de Barri de Sant Andreu ja està obert al públic, igual que l’Espai Comunitari Porta Sóller. La Lleialtat Santsenca no obrirà portes fins al gener del 2016. El Canòdrom estarà llest durant l’any 2015, mentre que la Sala de Calderes i Can Fontanet del recinte fabril de Fabra i Coats es podran utilitzar a finals d’aquest any 2014.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento