1716. De Barcelona a Oriola

L’expedició botànica per les terres de les Espanyes i Portugal, dirigida per Antoine de Jussieu i Joan Salvador i Riera, és un bon exemple dels nous interessos de les monarquies il·lustrades d’Europa.
El botànic Salvador, de la gran nissaga de botànics catalans, va escriure un diari de l’expedició(1716-1717), que no es publicaria fins al 1972. El llibre, botànica a banda, és ple d’observacions interessants. Des de Barcelona, seguint el Llobregat i Montserrat, la calessa (el carruatge) de l’expedició es dirigí vers Manresa. La ciutat «per causa de la crema de l’any 1713, estava molt derruïda. Havent-hi un miserable hostal fórem obligats de dormir a terra amb un poc de palla».A cavall de les mules de l’expedició, anaren a Súria, «pobre lloc», i «a veure les salines de Cardona». Després, Igualada «vila prou gran i murallada»; Santa Coloma de Queralt; Piles, «on cultiven molt safrà»; Poblet, on «vérem tot lo tresor»; Prades, on «fórem malament per no haver-hi pa»; Scala Dei, «entre avellaners»; Montroig... Al Perelló, serien acompanyats «amb quatre soldats d’escolta». Tortosa, amb «un pont amb deu barques». Sortint, « sempre un país molt incult, menys una partida que hi havia moltes oliveres».

A Ulldecona, «vila molt regalada, amb regadiu», era festa: «representaven comèdies». Des de Vinaròs, «passant sempre una bona plana, cultivada de diferents vinyes, oliveres i garrofers» a Torreblanca, Castelló, Vila-real, «amb los carrers amples», Almenara, «tot cultivat de moreres», Albalà, «paratge divertit per les planures i els regadius». A València, «un religiós jove nos digué que lo fruit de lo arbre Persea (l’alvocat) és molt calent... puix una vegada digué un en confessió [que] havia tingut actes amb una dona en una nit catorze vegades».

Mostrar comentarios

Códigos Descuento