Unitats d'elit de la Guàrdia Urbana aconsegueixen frenar els carteristes de Barcelona

  • Són grups especialitzats que ja reconeixen els lladres reincidents.
  • Actuen a Ciutat Vella, l'Eixample, Sant Martí i, a partir de l'0ctubre, a Sants.
  • L'Ajuntament defensa que la multireincidència "ha anat a la baixa".
Varios agentes detienen a un carterista en plena calle.
Varios agentes detienen a un carterista en plena calle.
ARCHIVO

Van vestits de paisà, estan altament especialitzats i coneixen pam a pam els barris i els delinqüents que hi actuen. Són els Grups de Delinqüència Urbana de la policia barcelonina, posats en marxa al 2012 a Ciutat Vella i que s'han anat estenent a d'altres districtes. A ells els atribueixen bona part de la davallada de furts registrada a les zones més cèntriques i turístiques.

Al febrer de 2012 els GDU van començar a actuar a Ciutat Vella, al 2013 a l'Eixample i al març passat a Sant Martí, centrant-se sobre tot en el front marítim. A l'octubre està previst que aquests agents especialitzats controlin, també, els carrers de Sants-Montjuïc, tant a la muntanya com al Poble Sec.

Contra els carteristes

L'actuació d'aquests agents se centra en combatre els carteristes, una de les principals preocupacions de la Policia per la reincidència i reiteració de les faltes. Són grups que actuen en zones concretes, molt concorregudes i amb turisme, però que, degut a la pressió policial, modifiquen el seu modus operandi.

«Els apretes per una banda i surten nous fenòmens», explica el tinent d'alcalde de Seguretat, Joaquim Forn. Nega que es traslladin d'una zona a l'altra i puntualitza que alguns d'ells marxen del país.

Així, el perfil dels delinqüents va canviant. Posa com a exemple que «ja no hi ha tril·lers» a la Rambla i reconeix que abans que la policia baixés al metro «hi havia un problema de furts molt important» a la xarxa.

L'actuació d'aquests grups especiaitzats se centra en la «prevenció i l'anticipació» i per això de vegades la falta no s'arriba a cometre.

L'any passat, al districte de Ciutat Vella els fets delictius es van reduir un 10,17% i a l'Eixample van baixar, també, un 7,03%. Concretament, els furts van experimentar un fort retrocés, d'un 11,5% a Ciutat Vella i d'un 9,9% a l'Eixample.

«Aquesta davallada no és casualitat», va especificar ahir el gerent de Seguretat i Prevenció, Joan Delort, tot remarcant la tasca de la Urbana, de Mossos i la prevenció promoguda des dels consulats.

Delort insisteix que «la multireincidència ha anat a la baixa perquè s'han fet moltes actuacions».

Mostrar comentarios

Códigos Descuento