350 desallotjats del Carmel tornaran a casa a partir de dimecres
«Estem cagats de por» La desallotjada Pilar Ferres (a la foto) va passar dijous per davant de l’edifici esfondrat cinc minuts abans que caigués. El seu marit, José Luis Alba (a la foto, en segon pla), assegurava ahir: «estem cagats de por». Manolo S. Urbano

S’espera que més veïns comencin a tornar a les seves llars en els dies posteriors.

En cap cas es trobaran entre ells els habitants del número 10 del carrer Calafell, edifici greument afectat per l’esfondrament de dijous dels números 12 i 14 per les obres de la L5 del metro. L’immoble es començarà avui a apuntalar per tal que els tècnics puguin determinar si cal ensorrar-lo. Preveient que la solució definitiva per a les 27 persones que l’habitaven arribarà més tard que per a la resta d’afectats, l’Ajuntament posarà a la seva disposició uns pisos de protecció al  mateix barri.

Reclamació conjunta
Alguns dels més de 1.000 veïns desallotjats han començat a organitzar-se per defensar els seus drets i tenir més força davant les administracions, a qui podrien demanar responsabilitats i indemnitzacions.

La Generalitat ha assegurat que els veïns que tornin a les seves cases ho faran amb la garantia escrita –i avalada per un col·legi professional independent– que el seu habitatge està en perfecte estat. Alguns veïns es van declarar alleujats davant d’aquest anunci.

Formularis i esquerdes
A mida que se’ls autoritzi a a tornar a casa, als desallotjats també se’ls donarà dos formularis: un en què hauran d’especificar les despeses extraordinàries del desallotjament per recuperar els diners; i un altre perquè hi indiquin si tenen esquerdes a casa seva. El Govern explicarà el resultat de la investigació sobre l’esfondrament al Parlament de Catalunya.

 

Escoles tancades tota la setmana

El CEIP El Carmel i Santa Teresa continuaran tancats tota la setmana, segons la Generalitat. Es crearan espais alternatius perquè els nens puguin assistir a classe. Al Turó de la Peira fa gairebé un mes que es va viure una situació similar a la del Carmel.

L’aluminosi d’un bloc va obligar a desallotjar 96 famílies, que encara viuen a hotels o en cases de familiars. Sumades a les més de 200 llars evacuades al Carmel, hi ha 300 famílies desallotjades a la ciutat.