Obres a Glòries
Un taxi passa per la plaça de les Glòries, on s'està enderrocant l'anella viària. XAVI VISA / ACN

Els barcelonins hauran de conviure aquest estiu amb 191 obres. La majoria ja estan en marxa, com la reforma de Glòries, però l'Ajuntament en començarà 61 aprofitant els mesos d'estiu i el descens del trànsit. A diferència d'altres anys, no hi haurà grans afectacions viàries ni ferroviàries però la circulació serà complicada en alguns punts com la cruïlla de Balmes i la Diagonal.

El consistori vol aprofitar els propers mesos per "prémer l'accelerador encara més en obres que tenen un gran impacte en la vida dels barcelonins",  com ja es va fer per Setmana Santa, com ha explicat aquest dilluns el tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives, qui ha assegurat que els barcelonins guanyaran espai públic quan acabi la reforma de les avingudes Paral·lel i Diagonal i de la Ronda General Mitre, entre d'altres.

Es tallaran carrils a la Diagonal, així com a la Gran Via per acabar la demolicióActualment, hi ha 130 obres en marxa, algunes des de fa mesos, com l'enderroc del tambor viari de Glòries o la reforma del Passeig de Sant Joan que va començar. Aquest estiu se'n faran 25, a les que cal sumar les 17 actuacions del Pla de Millora Integral —que no tenen caràcter d'obra d'estiu i que s'allargaran fins a la tardor com la reurbanització del carrer d'Urgell entre l'avinguda de Roma i la Gran Via— i les 19 pavimentacions que afectaran 109.760 metres quadrats, alguns d'ells en vies tan transitades com les rondes, la plaça Espanya o la Via Laietana. Vives ha recordat que l'any passat ja es va fer amb èxit una operació similar i no preveu gaires problemes.

Són menys obres que l'estiu passat, quan es van fer 42 urbanitzacions i 25 pavimentacions que van afectar una superfície de 147.339 metres quadrats, el doble que l'any anterior. Vives ha explicat que el 2013 es van fer més obres de les habituals gràcies es al desbloqueig del Pla d'Inversions Municipals (PIM). A més de les pavimentacions, el tinent d'alcalde ha indicat que es faran obres en infraestructures, com la xarxa d'alta tensió i al servei d'abastament d'aigua.

De Francesc Macià a Glòries

El gerent adjunt d'Infraestructures i Coordinació Urbana d'Hàbitat Urbà, Manuel Valdés, ha explicat que un dels punts més complicats serà la cruïlla de la Diagonal i Balmes perquè s'hi solaparan treballs. Vives ha recordat que a Balmes s'estan eixamplant les voreres des de fa mesos, una actuació que, entre Travessera de Gràcia i Plaça Molina, finalitzarà el 24 d'agost amb la pavimentació del carrer. Serà aleshores quan començaran les actuacions al tram comprès entre la Travessera de Gràcia i la Diagonal. El primer semestre de l'any també va començar la reforma de la Diagonal entre passeig de Gràcia i la plaça Francesc Macià. Vives va insistir en què es respectaran els plataners de la via i que només es mouran algunes palmeres per alinear-les amb la resta d'arbres.

El tronc central de la Diagonal tindrà només un carril per sentit alguns caps de setmana d'estiuEn aquesta darrera via es tallaran diversos carrils i, alguns caps de setmana d'agost, només en quedarà un obert per sentit. En concret, el tronc central tindrà dos carrils per sentit del 14 de juliol al 24 d'agost, i només un alguns caps de setmana. També s'encararà la recta final de les obres del passeig de Sant Joan instal·lant el carril bici a la cruïlla amb la Diagonal. El cap de setmana del 6 i 7 de setembre, s'asfaltarà i per tal que l'obra estigui totalment enllestida a finals de setembre.

A l'altre extrem de la Diagonal, es continuarà amb l'enderroc de l'anella viària del costat muntanya de Glòries, una actuació que començarà el primer cap de setmana de juliol i que el consistori espera tenir enllestit al setembre. Per poder fer la demolició del viaducte, es tallarà el lateral muntanya a partir del 14 de juliol, fet que obligarà a desviar alguns autobusos. A l'agost també hi haurà restriccions de trànsit d'entrada i sortida i puntualment només hi haurà dos carrils de circulació per sentit. També es configurarà la calçada provisional per on circularan els vehicles mentre no s'enllesteixin els túnels que passaran sota la plaça.

També continuarà la reurbanització de la Ronda General Mitre. A partir del 12 de juliol i fins a l'octubre tindrà lloc la reurbanització del costat muntanya, que ocuparà part de la calçada però sempre hi haurà dos carrils per sentit. En aquesta zona, acabaran els treballs a les escales convencionals del carrer Berlines i les obres  al carrer Camp.

Millores en el transport públic

La reurbanització del Paral·lel coincidirà amb l'enderroc de la illeta més propera a la plaça Espanya, on s'hi farà un carril bici, que comportarà la ocupació de la mitjana central fins al carrer de Lleida. També coincidirà amb l'adaptació de l'estació de metro L3 Poble Sec a persones amb mobilitat reduïda, entre d'altres treballs, que s'allargaran durant vuit mesos.

La L2 estarà tallada del 4 al 24 d'agost entre el Passeig de Gràcia i el ClotPrecisament, pel que fa al suburbà, cal destacar el tall que patirà la L2 del 4 al 24 d'agost entre les estacions del Passeig de Gràcia i del Clot per fer treballs de millora i manteniment entre les parades Monumental i Sagrada Família.

D'altra banda, es faran nous treballs relacionats amb la tercera fase de desplegament de la nova xarxa d'autobús, que inclourà les línies H14 (del Paral·lel a Sant Adrià del Besòs), l'H16 (del passeig de la Zona Franca al Fòrum), la V15 (de la Barceloneta a Vall d'Hebron) i la V27 (del passeig Marítim a Canyelles).

Consulta aquí más noticias de Barcelona.