Les escoles bressol concertades temen perdre les subvencions

  • A punt d'acabar el curs, Ensenyament no ha convocat les ajudes.
  • Els centres temen que els mestres i els pares hagin d'assumir la diferència.
  • La Conselleria admet que "treballa per aconseguir fons".
Escola bressol.
Escola bressol.
ARXIU
Escola bressol.

Les 220 escoles bressol concertades sense afany de lucre que aproximadament hi ha a tot Catalunya temen no rebre la subvenció que cada any els concedeix la Generalitat. Això pot suposar un augment en les quotes que paguen els pares o una nova reducció en els sous dels professionals que hi treballen.

"Tota la responsabilitat no pot recaure en els pares ni en els professors. L'administració s'ha de fer responsable com a mínim d'una part perquè els nens no poden assumir les retallades", es queixa a 20minutos Montse Fernàndez, presidenta de la Coordinadora d'Escoles Bressol de Catalunya.

Habitualment, el Departament convoca la subvenció al setembre, coincidint amb l'inici de curs i l'any passat ja la va posposar un mes i la va retallar un 10%, passant de 800 a 720 euros per cada infant. A un mes i mig d'acabar el curs, encara no s'ha convocat l'ajuda. "Diuen que no tenen diners", apunta.

Fonts de la Conselleria s'han limitat a dir que "des del Departament s'està treballant per aconseguir fons per aquestes escoles". "Estem molt decebuts perquè fa més de 30 anys que donem un servei educatiu a les ciutats i ara ens deixen de banda", lamenta Fernàndez, mestra de l'escola Patufet de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona).

Davant la incertesa, alguns centres, "molt pocs", estudien cobrar la quota sencera als pares, és a dir, uns 70 euros mensuals més. D'altres, en canvi, han demanat ajuda a les famílies i temen no poder pagar als mestres. Fernàndez explica que la reacció de cada centre és diferent perquè les seves realitats també ho són. "Hi ha escoles amb 300 alumnes i d'altres amb 20 o més petits", indica.

La Coordinadora calcula que si Ensenyament no dóna l'ajuda es veuran afectades unes 16.000 famílies. "La nostra situació és inviable però no volem que afecti la qualitat de l'educació", afirma la docent, qui recorda que "el 0-3 és una estapa educativa molt important encara que no sigui obligatòria".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento